posjet panami

Papa najavio put u Japan i poručio da zidove gradimo iz straha

23.01.2019 u 15:25

Bionic
Reading

Papa Franjo, koji je na putu za Panamu u srijedu razgovarao s novinarima u zrakoplovu, najavio je posjet Japanu, a zid na američko-meksičkoj granici komentirao riječima da zidove gradimo iz vlastitog straha, prenijeli su mediji

Na letu do Paname gdje će sudjelovati na Svjetskom danu mladih uz više od 150.000 mladih katolika iz cijeloga svijeta, Papa je osobno pozdravio svakog od 70 novinara, prenosi Catholic New Service (CNS).

Sa svima je razmijenio nekoliko riječi, fotografirao se, a na pitanje japanskog novinara potvrdio je da će posjetiti tu zemlju.

'Putovat ću u Japan u studenome. Spremite se!', odgovorio je Franjo na pitanje.

Talijanski novinar ispričao mu je o nedavnom posjetu meksičkom gradu Tijuani uz granicu sa Sjedinjenim Državama gdje je svjedočio očaju migranata koji su se zaputili prema SAD-u samo da bi se u konačnici našli licem u lice sa zidom 'koji se proteže do oceana'.

Zid koji se proteže do oceana je 'ludilo', rekao je Papa i dodao 'Zbog straha gubimo razum'.

Papa se redovito zauzima za humani pristup prema izbjeglicama i migrantima i u Europi i diljem svijeta. Prema priopćenju iz Vatikana prije odlaska za Panamu susreo se s osmero izbjeglica koji su smješteni u Katoličkom centru u Rimu.

Američki predsjednik Donald Trump zahtijeva gotovo 6 milijarda dolara za gradnju zida što je po njegovu mišljenju potrebno da se spriječi ulazak krijumčara droge, oružja, kriminalaca u SAD i tvrdi da je zapreka potrebna jer bez toga bit će samo problema i mnogo mrtvih.

Jednome od novinara papa Franjo je rekao da za sada ne planira putovati u Irak, ali se tome nada.

'Želim ići, rekao sam im da želim, ali oni su rekli 'Ne sada, nije sigurno', rekao je i ponovio 'Ali ja želim poći onamo i pomno pratim stanje"'

Papa je zamolio novinare da minutom šutnje i molitvom odaju počast Alekseju Bukalovu, novinaru ruske novinske agencije ITAR-TASS, koji je umro u prosincu.

'Odlikovao se velikim humanizmom' i 'jako sam ga volio', rekao je Papa objasnivši 'Bio je sposoban sintetizirati izvješća u stilu Dostojevskog. Siguran sam da će nam svima nedostajati', rekao je.