POSEBNA ORGANIZACIJA

Papa je smijenio šefa vatikanske žandarmerije, evo o kakvoj sigurnosnoj službi je riječ

16.10.2019 u 18:32

Bionic
Reading

Ovotjedna odluka pape Franje o prihvaćanju ostavke zapovjednika Žandarmerijskih snaga Vatikana Domenica Gianija zbog nametanja administrativnih ograničenja dijelu osoblja Svete Stolice uzdrmala je ugled te sigurnosne službe koja, za razliku od mnogo poznatije papinske Švicarske garde, rijetko privlači medijske stupce. Donosimo priču o žandarmeriji koja je po mnogočemu jedinstvena u svijetu

Nakon što je papa Franjo u ponedjeljak prihvatio ostavku glavnog žandarmerijskog zapovjednika Vatikana Domenica Gianija, koja je uslijedila nakon što su u talijanskim medijima objavljene povjerljive odredbe o učincima pojedinih administrativnih ograničenja nametnutih osoblju te minijaturne države, nemali broj ljudi zamijenio je tu sigurnosnu službu za mnogo razvikaniju Švicarsku gardu.

Iako se obje službe brinu o sigurnosti Svetog Oca i stanovnika te službenika grada države, žandarmerija, za razliku od Švicarske garde, ima mnogo veće ovlasti i djelokrug rada.

Vatikanska žandarmerija je prije svega sigurnosna služba zadužena za održavanje javnog reda unutar Vatikana. Zadužena je za obavještajni rad i antiterorističko djelovanje, kontrolu prometa, kriminalistička istraživanja, pravosudnu djelatnost te neposrednu zaštitu pape koju obavlja s papinskom Švicarskom gardom, čijih se ukupno pet časnika, 26 dočasnika i 78 helebardira isključivo brine za sigurnost Apostolske palače, ulaza u Vatikanski Grad i sigurnost samog pape.

Danonoćni stražari

Vatikansku žandarmeriju osnovao je 1816. godine papa Pio VII, a nakon što je papa Pavao VI 1970. godine uklonio sva vojna tijela i redove iz Vatikana, osim Švicarske garde, sigurnosna služba je djelomično demilitarizirana i pretvorena u Središnji sigurnosni ured.

Žandarmerija broji 130 pripadnika koji djeluju na području Vatikanskog Grada te unutar granica svih eksteritorijalnih mjesta koja su u nadležnosti Vatikana. Uz to, danonoćno stražare na svim ulazima u Vatikan, a za razliku od srednjovjekovnih odora Švicarske garde, prepoznatljivi su po svojim plavim odorama.

  • +11
Vatikanska žandarmerija Izvor: EPA / Autor: ALESSANDRO DI MEO

Zapovjednik žandarmerije po službenoj dužnosti je ravnatelj Uprave za sigurnosne poslove i civilnu zaštitu vatikanskog Guvernatorata, odnosno civilne uprave Vatikanskog Grada, dok pod svojom kontrolom ima i vatikansku vatrogasnu postrojbu koja broji 30 pripadnika.

Ducati i Glock

U redove žandarmerije stupaju isključivo neoženjeni muškarci između 21 i 24 godine. Kandidati za pripadnike vatikanske žandarmerije moraju biti psihofizički zdravi, a moraju prakticirati katoličku vjeru. Pored toga, ne smiju biti niži od 172 centimetara te moraju imati završenu srednju školu. Prethodno vojno iskustvo nije uvjet, ali je prednost.

Žandari su naoružani poluautomatskim pištoljem Glock 17 kalibra 9 milimetara te lakim strojnicama Beretta M12 i Heckler & Koch MP5. Posebni antiteroristički odred od 20 pripadnika naoružan je jurišnim puškama Carbon 15 i sačmaricama Heckler & Koch FABARM FP6, a za slučaj nereda tu su i palice, elektrošokeri, sprejevi i suzavac.

Talijanski Ducati svojom donacijom pobrinuo se za ergelu žandarmerijskih motocikala obojenih u žute i bijele boje Vatikana, dok su službeni automobili Fiat Bravo i renault Kangoo obojeni u plavu boju.

Žandarmerija ima i svoj orkestar koji nastupa prilikom svečanosti i parade na dan svog zaštitnika svetog Mihovila.