ANTIČEVIĆ MARINOVIĆ HDZ-OVCIMA

'Papa je rekao gay nije grijeh! Gospodo, katekizam u ruke!'

10.07.2014 u 13:58

Bionic
Reading

Zakon o životnom partnerstvu osoba istog spola predstavlja demokratski kompromis između stajališta koja se u ovom trenutku nalaze u tenziji, a ponekad i u izravnom sukobu u hrvatskom društvu', ponovio je po tko zna koji put ministar uprave Arsen Bauk predstavljajući u Saboru konačni prijedlog zakona

Priziv savjesti za matičare bila je jedna od glavnih tema današnje rasprave. Naime, to su još nakon prvog čitanja predložili HDZ-ovci no to im nije prihvaćeno.

'Matičari moraju savjesno obavljati svoju dužnost. Savjesno, dakle sukladno svojoj savjesti. U protivnom su oni odgovorni za lakše ili teže povrede službene dužnosti, prema tome i taj zakon kaže da oni moraju postupati po svojoj savjesti, a savjest se definira kao osobni, moralni osjećaj za dobro i zlo i sad zašto im to uskratiti? Slijedom čega ćemo im mi to uskratiti?' zapitao je danas HDZ-ov Željko Reiner.

Pridružio mu se i HDSSB-ov Dražen Đurović, koji je podsjetio da i liječnici zbog priziva savjesti ne moraju obavljati pobačaje, ali i da se svojedobno zbog priziva savjesti nije moralo ići na odsluženje vojnog roka.

Međutim, vladajući podsjećaju da su matičari državni službenici te da svoju službu moraju izvršavati sukladno Zakonu o državnim službenicima.

'Priziv savjesti ima samo jedno ograničenje, a to je da ono se ne može primijeniti ako ugrožava ili isključuje prava drugih ljudi. Dakle, priziv savjesti nije apsolutno pravo. Njegovo je ograničenje u poštivanju prava drugih ljudi. I zato priziv savjesti kod matičara ne može biti dozvoljen jer ugrožava pravo drugih ljudi odnosno građana koji su definirani ovim zakonom', objašnjava SDP-ova Marija Lugarić.

Protiv priziva savjesti bila je i nezavisna zastupnica Jadranka Kosor. 'Ja vam samo stavljam na razmišljanje činjenicu da bi onda možda bio moguć priziv savjesti i u drugim slučajevima i da se otvara Pandorina kutija. Matičar bi tada mogao reći da neće vjenčati muškarca i ženu koji pripadaju određenoj političkoj stranci, primjerice zato što smatra da ta politička stranka, njezino vodstvo, njezini projekti, njezin program ni u kojem slučaju nije u skladu s uvjerenjima te matičarke ili toga matičara s njegovim svjetonazorom ili njezinim svjetonazorom i to bi otvorilo zaista velike probleme', kaže Kosor.

Zašto se uopće donosi ovakav zakon, prvo je pitanje koje je u izlaganju u ime HDZ-a postavio Željko Reiner.

'Zašto Vlada uopće inzistira na njegovu donošenju u vrijeme kad Hrvatska ima daleko veće probleme zbog izrazito loše gospodarske situacije i krize, ogromne nezaposlenosti, sve većeg siromaštva koji jednako pogađaju sve građane, bilo one homoseksualne, bilo one heteroseksualne orijentacije', zapitao je Reiner dodavši uostalom kako bi se zakon odnosio na samo 70 istospolnih parova.

I Reiner je uvjeren da se ovim zakonom izigrava volja građana iskazana na referendumu, ali i da vladajući zakonom ne žele osigurati bolji život homoseksualnim osobama, nego samo steći poene kod osoba istospolne orijentacije i liberalno orijentiranog dijela pučanstva.

'Držimo posebno neprihvatljivim da ovim zakonom nije izričito zabranjeno posvajanje djece u istospolnih zajednica iako su članovi Vlade više puta javno obećavali da će se to u ovom zakonu izrijekom zabraniti. Dapače, suprotno tome, ovaj prijedlog zakona samo umjesto izraza posvajanje rabi izraze partnerska skrb i povjeravanje ostvarivanja roditeljske skrbe životnom partnerstvu. Time je hrvatska javnost još jedanput prevarena od vladajućih, jer se i ovdje kao i u slučaju riječi brak i životno partnerstvo naprosto radi o promjeni naziva za isti sadržaj, odnosno radi se o lingvističkom inženjeringu', kazao je Reiner.

Svojim izlaganjem Reiner je šokirao zastupnike vladajuće većine. 'Meni je naprosto nevjerojatan vaš stav po kojem se u vrijeme krize ne bi trebalo raspravljati o ljudskim pravima i po kojem se u vrijeme krize ne bi trebalo širiti krug ljudskih prava. Meni je nevjerojatno da vi ustvari hoćete reći da ljudska prava pripadaju samo imućnima. I tog se stava možete stidjeti, i to jako', kazao je Grbin.

Reinera je ipak nahvalio SDP-ov Šime Lučin. 'Ja sam ipak na ranija iskustva očekivao da ćemo slušati o homoseksualnosti kao bolesti, da ćemo slušati o prirodnom poretku i redu stvari u prirodi, da ćemo slušati citate iz Biblije koji govore o tome što je homoseksualnost. Dakle, u ovih 10 godina ja mislim da je HDZ jako, jako napredovao i vjerujem da za narednih 10 godina da diskusija će još biti bolja', kazao je Lučin.

SDP-ova Ingrid Antičević Marinović Reinera je podsjetila i na citat pape Franje. 'Papa je rekao 'Tko sam ja da sudim, biti gay nije grijeh. Oni ne smiju biti marginalizirani već integrirani u društvo. Ta orijentacija nije problem, moramo biti braća.' Zato, gospodine, katekizam u ruke', kazala je SDP-ovka.

Obraniti se pokušao i sam Reiner. 'Nikad nisam rekao da se ne treba raspravljati o tome zato što je ekonomsko teško stanje u zemlji. Rekao sam da to sigurno nije prioritet, to sam rekao. A sve ovo što vi izvodite je prekrasno; posebice mi se ovo svidjelo kada ste vi upravo citirali papu Franju. Mi želimo, deseti puta ću valjda ponoviti, bolje zaštititi prava, unaprijediti ta prava, ali to ovaj zakon ne čini i svi moraju biti toga svjesni', kazao je Reiner.

Na samom početku rasprave, ministar uprave Arsen Bauk pokušao je objasniti zašto je predloženi zakon kompromis i po čemu se životno partnerstvo razlikuje od braka.

'Demokratski kompromis na kojem se temelji prijedlog ne predstavlja minimalni zajednički nazivnik niti je najmanje zlo kojem su suprotstavljene društvene skupine morale prihvatiti. Ovaj demokratski kompromis LGBT ili LG sugrađanima i sugrađankama jamči sva prava i osigurava sve uvjete koje su neophodni kako bi imali stvarnu priliku stvarati zajednički obiteljski život. Hoće li oni poduzeti taj korak, isključivo je stvar njihova osobnog izbora, izraz autonomije njihove volje. Istovremeno demokratski kompromis na jasan način izražava poštovanje prema tradicionalnim svjetonazoru dijela naših sugrađana i sugrađanki koji s visokim oprezom gledaju na promjene unutar načina na koje društvo uređuje obiteljske odnose', obrazložio je uvodno Bauk.

Da se radi o kompromisu, Bauk je potkrijepio i odredbama zakona. Naime, životno partnerstvo nije izjednačeno s brakom, a u prilog tome, dodaje Bauk, govori činjenica da je položaj djece u bračnim zajednicama drugačije uređen nego u životnim partnerstvima, ali i da je raskidanje životnog partnerstva fleksibilnije nego raskidanje braka.

'Možda i najslikovitije odredbe Obiteljskog zakona u svojim odredbama koje se odnose na brak uključuju simboličke obveze koje odražavaju tradicionalnost te institucije te npr. navodi: bračni drugovi dužni su jedan drugome biti vjerni, uzajamno se pomagati i uzdržavati, međusobno se poštovati te održavati skladne bračne i obiteljske odnose. Slične odredbe Zakon o životnom partnerstvu nema i to ne zato što smatramo da životni partneri ne bi trebali biti vrijedni jedni drugima ili da se ne bi trebali međusobno poštovati. Slične odredbe u Zakonu o životnom partnerstvu osoba istog spola nema upravo radi toga što poštujemo činjenicu da je životno partnerstvo institut drukčije tradicije razvijen u vrlo različitim društvenim okolnostima od braka', kazao je Bauk dodavši da se kompromis očituje i u tome što istospolnim zajednicama u životnom partnerstvu nije omogućeno posvajanje djece.

Iako je Bauk poručio kako zakon ima za cilj i smanjiti diskriminaciju, s tim se nije složio HDZ-ov Željko Reiner. 'On nažalost uvodi cijeli niz diskriminacija, počevši od toga da se on od cijele kratice engleske koja ima puno slova svodi samo na prva dva, na LG, a čak niti ono što je kolokvijalno LGBT pa nema ni biseksualnih ni transseksualnih osoba unutra, a kamoli svih onih ostalih kao što su bezrodne osobe, kao što su cisrodne osobe, kao što su neutralne osobe itd., itd.', kazao je Reiner.

Zakon se odnosi i na biseksualne osobe, odgovara Bauk. 'A što se tiče ovih T, slična je stvar, dakle bez obzira je li netko T ili nije, T ima u maticama upisan spol koji ima i sukladno tome se može odrediti u koju vrstu institucionalno priznate zajednice želi stupiti, pri čemu moram reći da nije dovoljno pravno uređen proces koji se tiče promjene spola', rekao je Bauk.

Ivan Šimunović iz HSP-a A. S. predloženi zakon nazvao je 'velikom prevarom' kazavši da je protivan rezultatima referenduma na kojem su građani u Ustav uvrstili definiciju braka kao zajednice muškarca i žene.

'Ono što se njime uređuje nije brak, ali zapravo jest, nije posvojenje, ali zapravo jest. Beskrajno me žalosti vidjeti da Vlada Republike Hrvatske smatra hrvatski narod zaostalim i glupim i tako ga tretira', rekao je Šimunović.

S njim se složio i HDZ-ov Ante Babić kazavši kako se donošenjem zakona izigrava volja građana iskazana na referendumu. 'Stvara se veliko nepovjerenje građana u pravnu državu i vladavinu prava nakon toga referenduma. I govorili ste da nema nikakvog posvojenja djece, a ja ću vam reći u obrazloženju, kažete po ovome drugome modelu da je partnerstva skrb kada nastupi smrt životnog partnera roditelja djeteta, pod uvjetom da drugi roditelj nije živ. A što je to drugo nego posvojenje?' kazao je Babić.

Bauk je jasno rekao što će se dogoditi ako je zakon protivan referendumu. 'Što se tiče pravne volje, ako ovaj zakon nije u skladu s člankom Ustava koji govori o braku, onda će ga Ustavni sud staviti van snage i neće biti nikakve štete od njega', kazao je Bauk.

Na postizanje kompromisa, o kojem je Bauk govorio, osvrnuo se i HDSSB-ov Dražen Đurović. 'Tko je postigao demokratski kompromis i s kime ga je postigao? To bi bilo zanimljivo da nam konačno kažete, s obzirom na to da ga katoličkom većinom niste postigli, s kime ste onda postigli kompromis? Jeste li postigli s udrugama', upitao je Đurović.

U svom odgovoru Bauk je podsjetio na intervju s 'čelnikom najveće stranke desnog centra'.

'Evo čitam: Koji su vaši stavovi o homoseksualcima? (pita novinar). To je izbor pojedinca. Ja sam praktični vjernik, za mene je brak zajednica muškarca i žene - odgovara taj čelnik. Na pitanje ima li prijatelje homoseksulace, on odgovara: Nisam primijetio, možda im nisam zgodan. Nemam ništa protiv homoseksualaca, to je njihov izbor, ali nisam za to da gay parovi posvajaju djecu. A biste li im dozvolili da se žene? (pitanje novinara). Nek se žene, ali bez djece... Šalim se. Trebali bi moći nekako ozakoniti svoju zajednicu, jer ženiti se mogu samo muškarac i žena, a da bi se dijete začelo moraju imati majku i oca. - kraj intervjua. Ovaj prijedlog Zakona govori upravo to, da se muškarci i žene žene i oni imaju pravo posvajanja djece, a homoseksulaci mogu ozakoniti svoju zajednicu. To je kompromis', zaključio je Bauk.

341100, 336403, 332376, 318363