UMJESTO TOGA GOVOR O KRIZI

Papa i u Portugalu bježi od skandala

11.05.2010 u 12:30

Bionic
Reading

Iako Katoličku crkvu u posljednjih nekoliko mjeseci snažno potresa niz skandala oko pedofilije u svećeničkim redovima, papa Benedikt XVI. neće se prilikom svog posjeta Portugalu ni jednom riječju oglasiti o toj temi

Umjesto toga, papa će, javlja Associated Press, svoj četverodnevni posjet Portugalu započeti velikom misom na otvorenom, prilikom koje bi trebao pozvati službeni Lisabon da 'podrži kršćanske vrijednosti'. Ujedno će Papa pozvati cijelu Europu da se ujedini u solidarnosti sa svima onima koji pate zbog ekonomske krize.

Carlos Azevedo, pomoćni biskup Lisabona i koordinator papina posjeta Portugalu, potvrdio je AP-u da će se Benedikt XVI. u svom govoru fokusirati na ekonomsku krizu koja potresa cijelu Europu, a naročito Grčku i – Portugal.

'Europa se mora probuditi jer postoji nedostatak snažnih vrijednosti. Da postoji više etičke savjesti, ne bismo ni dospjeli u ovakvu situaciju', rekao je Azevedo, vjerojatno nesvjestan da bi se ista rečenica mogla primijeniti i na postupanje Katoličke crkve u nizu pedofilskih skandala.

Uz tri velike mise kojima će moći prisustvovati gotovo 800.000 osoba u Lisabonu, Fatimi i Portu, Papa će održati nekoliko govora. Središnji dio Papina posjeta odvijat će se u poznatom hodočasničkom odredištu, marijanskom svetištu Fatimi.

Socijalistička vlada dopustila je, usprkos proračunskoj krizi, poseban dopust dužnosnicima kako bi prisustvovali misama, što je za sobom povuklo zatvaranje škola i lokalnih uprava.

U deset godina koliko je prošlo od posjeta prethodnog pape, Ivana Pavla II. u svibnju 2000, Portugal se promijenio. Iako je po broju deklariranih katolika Portugal većinski katolička zemlja, katolika je službeno više od 88 posto stanovništva, pobačaj više nije kazneno djelo, a homoseksualci će se uskoro moći vjenčati u skladu sa zakonom izglasanim u veljači.