tradicionalna audijencija

Papa Franjo: Pandemija je naglasila i pogoršala društvene probleme, napose nejednakost

26.08.2020 u 14:19

Bionic
Reading

Papa Franjo kritizirao je u srijedu „virus bolesne ekonomije”, u kojoj prevladavaju društvene nejednakosti, posvetivši svoju tradicionalnu audijenciju, kao i prošli tjedan, pandemiji koronavirusa

Pandemija je naglasila i pogoršala društvene probleme, napose nejednakost”, konstatirao je sa žaljenjem Papa, navevši kao primjer to što neki mogu raditi i školovati se na daljinu putem interneta a drugi ne mogu.

„Neke moćne zemlje mogu izdavati novac kako bi se suočile s krizom, a za druge to znači podizanje hipoteke na njihovu budućnost”, upozorio je Franjo, dodajući da u njegovim mislima posebno mjesto uvijek imaju djeca koja „umiru od gladi” i „nemaju pravo na školu”.

„Ti simptomi nejednakosti znakovi su društvene bolesti: to je virus koji potječe od bolesne ekonomije. To je plod nepravednog gospodarskog rasta koji ne vodi računa o temeljnim ljudskim vrijednostima”, ustvrdio je.

„U današnjem svijetu, nekolicina jako bogatih ljudi posjeduje više od ostatka čovječanstva. To je nepravda do neba!”, kazao je.

Papa smatra da se „homo sapiens deformira i postaje homo oeconomicus – u lošem smislu riječi – individualist, kalkulator i dominator”.

Papi je jako stalo do gospodarskog razvoja koji poštuje okoliš i ljude, čime se bavio u svojoj enciklici „Laudato si”, pa je tako ponovno upozorio na uništavanje okoliša.

„Uskoro ćemo prijeći velik broj granica našeg predivnog planeta, s teškim i nepovratnim posljedicama: od gubitka bioraznolikosti i klimatskih promjena do podizanja razine mora i uništavanja tropskih šuma”, kazao je, kritizirajući "grješnu želju da se posjeduje i dominira svojom braćom i sestrama, prirodom i samim Bogom”.