stroge mjere

Panika u Kini, jedan od najvećih gradova ide u lockdown

23.12.2021 u 08:01

Bionic
Reading

Veliki grad u središnjoj Kini u kojem je došlo do izbijanja slučajeva Covid-19 zatvoren je u četvrtak, a lokalne vlasti koriste jezik sličan onom koji se koristio tijekom vrhunca pandemije u zemlji

Epidemija u gradu Xi'anu - gradu od čak 13 milijuna stanovnika - proizlazi iz varijante delte, rekle su vlasti. Kontinentalna Kina dosad je prijavila samo nekoliko slučajeva omikrona koji je postao dominantna varijanta u SAD-u.

Potvrđeni broj slučajeva koronavirusa u gradu Xi'an daleko je manji od onog što su drugi gradovi prijavili u inozemstvu. No, grad je također izvijestio o neodređenom broju slučajeva hemoragijske groznice, bolesti visoke smrtnosti koju prenose glodavci.

  • +19
Koronavirus u svijetu Izvor: Profimedia / Autor: SPENCER PLATT / Getty images / Profimedia

Lokalne vlasti su primijetile da se bolest pojavljuje sezonski, obično od listopada do siječnja i od travnja do lipnja. Općinska vlada Xi'ana poručila je stanovnicima u srijedu da ne napuštaju grad osim ako to nije potrebno, te je naredila stambenim zgradama i radnim mjestima da zahtijevaju propusnice za izlaz i ulazak počevši od četvrtka.

Svako kućanstvo može poslati samo jednu osobu svaka dva dana da kupi namirnice i druge potrepštine, rekle su vlasti, ponavljajući neke od strožih politika objavljenih u različitim dijelovima zemlje početkom 2020.