sve više cijepljenih

Pandemija usmrtila 1,84 milijuna ljudi, zaraženo više od 85 milijuna

04.01.2021 u 15:00

Bionic
Reading

Pandemija koronavirusa usmrtila je najmanje 1.844.847 u svijetu na više od 85 milijuna zaraženih, prema podacima do 14 sati na stranici sveučilišta Johns Hopkins u ponedjeljak kada je Velika Britanija počela cijepiti svoje stanovništvo i drugim odobrenim cjepivom, AstraZenece/Oxford.

Sjedinjene Države su najpogođenija zemlja po broju umrlih i broju zaraženih s 351.452 umrlih na više od 20,6 milijuna slučajeva, a slijede Brazil s 196.018 umrlih i Indija sa 149.436 umrlih.

U Velikoj Britaniji počelo cijepljenje cjepivom AstraZeneca/Oxford

Velika Britanija postala je u ponedjeljak prva država koja je svoje stanovništvo počela cijepiti cjepivom britanskog laboratorija AstraZeneca i Sveučilišta Oxford protiv covid-19.

Britanske vlasti su naručile 100 milijuna doza tog cjepiva , od kojih je u ponedjeljak bilo spremno 520.000, navelo je ministarstvo zdravstva. U Engleskoj se ovog tjedna treba otvoriti više stotina novih centara cijepljenja, uz postojećih 730.

Cjepivo AstraZeneca-Oxford su također odobrile Argentina i Indija, što će omogućiti toj zemlji s 1,3 milijarde stanovnika pokretanje najmasovnije kampanje cijepljenja na svijetu.

Ubrzano cijepljenje u Sjedinjenim Državama

Kampanja cijepljenja u Sjedinjenim Državama uzima sve više maha i mogla bi dosegnuti milijun cijepljenih na dan, jamčili su dužnosnici suočeni s kritikama o početnom kašnjenju u zemlji koja je prešla prag od 350.000 umrlih.

"Ima nekih problema", priznao je ugledni američki imunolog Anthony Fauci koji savjetuje vladu.

"Ova posljednja 72 sata, 1,5 milijuna prvih injekcija je ubrizgano, ili 500.000 na dan", precizirao je čelnik javnih zdravstvenih službi Sjedinjenih Država, Jerome Adams.

  • +10
Cijepljenje u Rusiji Izvor: EPA / Autor: SERGEY KISILEV / MOSCOW NEWS AGE

Kinesko cjepivo odobreno u Egiptu 

Egipat, najnaseljenija zemlja arapskog svijeta s oko 100 milijuna stanovnika, objavio je da je odobrio cjepivo razvijeno u kineskom laboratoriju Sinopharm.

Boris Johnson razmatra strože mjere

Britanski premijer Boris Johnson rekao je u nedjelju da će vjerojatno primijeniti strože mjere zatvaranja s obzirom na porast slučajeva zaraze u borbi protiv širenja novog koronavirusa koje se pripisuje novom soju.

Velika Britanija jedna je od najpogođenijih zemalja Europe sa 75.914 umrlih. Još blizu 55.000 testiranih je pozitivno u posljednja 24 sata, šesti dan zaredom više od 50.000 dnevno novooboljelih, prema posljednjim službenim podacima od nedjelje. 

Norveška najavila strože mjere

Kako bi izbjegla porast broja zaraženih, Norveška u kojoj je stopa zaraze covidom-19 jedna od najblažih u Europi, najavila je u nedjelju nova ograničenja na svom teritoriju.

U toj zemlji stupa na snagu zabrana posluživanja alkohola u kafićima i restoranima koji ostaju otvoreni, na pet osoba je ograničeno svako privatno okupljanje u zatvorenom i na 10 na javnim mjestima te se zatvaraju fakulteti, mjere su koje je najavila je premijerka Erna Solberg do 18. siječnja. 

Saudijska Arabija otvara svoje granice 

Saudijska Arabija najavila je otvaranje svojih granica i nastavak međunarodnih letova nakon dvotjedne obustave koju je bila uspostavila pošto se pojavila nova varijanta koronavirusa u Velikoj Britaniji i u drugim zemljama.