ARAPSKI SUMMIT

Palestinski ministar kritizirao normalizaciju arapskih odnosa s Izraelom

16.05.2021 u 17:27

Bionic
Reading

Palestinski ministar vanjskih poslova Rijad al-Maliki u nedjelju je na sastanku Organizacije islamske suradnje (OIC) kritizirao normalizaciju odnosa nekih arapskih zemalja s Izraelom, a članovi organizacije su smrtonosne napade Izraela na Palestince nazvali barbarskima

"Normalizacija...uz ovaj izraelski kolonijalni sustav, bez postizanja mira i bez okončanja izraelske okupacije arapskih i palestinskih područja, predstavlja potporu režimu aparthejda i sudjelovanje u njegovim zločinima ", rekao je Maliki na hitno sazvanom virtualnom sastanku OIC-ja.

U zajedničkoj izjavi OIC je "najoštrije osudio barbarske napade Izraela na palestinski narod, na njihovu zemlju i na sveta mjesta".

Organizacija je pozvala na obustavu svih neprijateljstava u kojima stradavaju civili i koja povećavaju "rizik od nestabilnosti" u regiji.

Izraelski napadi na Pojas Gaze i represija nad prosvjednicima u Istočnom Jeruzalemu, koji su se pobunili protiv mogućih prisilnih deložacija palestinskih obitelji u korist izraelskih naseljenika, mogu samo posramiti nove arapske partnere Izraela i potaknuti ih da osude nasilje. 

Ni godinu dana od potpisivanja sporazuma o normalizaciji odnosa s Izraelom, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein, Sudan i Maroko primorani su usvojiti kritičku retoriku u trenutku kada muslimani proslavljaju kraj Ramazana.

"Moramo se suočiti s izraelskom okupacijom. Moramo je okončati i zabraniti. Nedavno postignuta ubrzana normalizacija odnosa neće utjecati na osjećaje ljudi u arapskom svijetu," rekao je Maliki.

Državna ministrica za međunarodnu suradnju Ujedinjenih Arapskih Emirata, Reem al-Hashimy, koja je sudjelovala u radu sastanka, samo je pozvala na prekid nasilja. 

Sporazumi o normalizaciji odnosa s Izraelom, koje su Palestinci nazvali "izdajom", 'uništili' su arapski konsenzus po kojemu nijedan dogovor sa židovskom državom nije moguć ako se prethodno ne riješi izraelsko-palestinski sukob.

Saudijska Arabija, domaćin sastanka OIC-a, odbacila je mogućnost bilo kakve normalizacije odnosa s Izraelom bez prethodnog rješenja palestinskog pitanja.

Saudijski šef diplomacije Faisal ben Farhane pozvao je međunarodnu zajednicu na "hitno djelovanje", dodavši da je "očuvanje Jeruzalema odgovornost svih nas".

Jordanski ministar vanjskih poslova Aymane Safadi optužio je Izrael da "cijelu regiju gura prema većoj napetosti", istaknuvši da bi raseljavanje stanovnika četvrti Sheikh Jarrah u Istočnom Jeruzalemu bilo poput ratnog zločina koji međunarodna zajednica ne bi smjela dopustiti".