IZBJEGLIČKA KRIZA

Pahor: Za žicu na granici s Hrvatskom nema potrebe

06.02.2017 u 18:27

Bionic
Reading

Slovenski predsjednik Borut Pahor kazao je u ponedjeljak da za žicu na granici s Hrvatskom po njegovu mišljenju više nema potrebe

'Žicu smo trebali, ali ona već dosta vremena nema prave uloge koja je možda postojala prije pola godine', kazao je Pahor na konferenciji za novinare, na kojoj je predstavio svoj posjet Njemačkoj, Rusiji i Ukrajini, koji će trajati od srijede do nedjelje.

Pahor je rekao da bi Slovenija uklanjanjem žičane prepreke za migrante poslala poruku da mjere zaštite i sigurnosti na svojim granicama primjenjuje 'srazmjerno' stvarnim prilikama na terenu, onda kad su one neophodne.

Slovenski je predsjednik ponovio stajalište od prije nekoliko mjeseci, kad je poslije posjeta Turskoj izjavio da po njegovim informacijama više ne prijeti novi izbjeglički val balkanskom rutom.

Pahor se osvrnuo i na izjavu slovenskog premijera Mire Cerara koji je krajem tjedna na neformalnom summitu na Malti govorio o 'jadranskoj' ruti kojom bi morskim putem migranti mogli doći najprije u Istru i Sloveniju, sa željom da krenu prema srednjoj Europi. To je iznenadilo mnoge jer takvih pojava po službenim podacima do sada nije bilo. Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec pokušao je pojasniti premijerove riječi, kazavši da je Cerar mislio na postojanje kriminalnih mreža za krijumčarenje ljudi koji razmišljaju i o toj trasi, te da je slovenska policija toga svjesna.