VELIKA TURNEJA

Pahor sljedeći tjedan u Njemačkoj, Rusiji i Ukrajini

05.02.2017 u 13:30

Bionic
Reading

Slovenski predsjednik Borut Pahor od srijede do nedjelje posjetit će Njemačku, Rusiju i Ukrajinu, prenose slovenski mediji. Prva Pahorova postaja je Berlin, gdje će u srijedu biti zadnji predsjednik države kojega će pred istek mandata primiti njemački predsjednik Joachim Gauck, a za isti dan predviđen je i Pahorov neformalni susret s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel

Cilj Pahorova posjeta Njemačkoj su političke konzultacije o europskim i drugim pitanjima, sa željom za jačanjem odnosa i da Slovenija ostane ‘na njemačkom radaru’, prenijela je Slovenska tiskovna agencija STA. S njemačkom kancelarkom Angelom Merkel bit će riječi o odnosima EU-a s Turskom i budućnosti integracije EU.

Isto tako, prema izvorima u Pahorovu uredu koje prenosi agencija, u Berlinu će biti naglašeno stajalište da je za Sloveniju bitno da ostane u ‘čvrstoj jezgri’ središnjih država EU-u budući da bi se u suprotnom našla u nestabilnoj regiji zapadnog Balkana ‘što bi se moglo dogoditi u slučaju zaoštravanja odnosa s Hrvatskom’, navodi slovenska agencija. U četvrtak će Pahor na Gauckov poziv biti gost Berlinskog filmskog festivala, a nakon toga odlazi u Moskvu.

U Rusiji će slovenski predsjednik boraviti u petak i subotu u službenom posjetu, a prati ga više ministara i gospodarska delegacija. Pahor vraća posjet Vladimiru Putinu koji je Sloveniju posjetio krajem srpnja lani, kad je zajedno s Pahorom nazočio komemoraciji za ruske vojnike iz I. svjetskom rata na planini Vršič.

U Pahorovu uredu navode da će s Putinom biti riječi o jačanju gospodarske suradnje, te aktualnoj situaciji i krizama u svijetu, poput Sirije i Ukrajine, gdje je potrebno jačanje povjerenja i dijalog Moskve i Kijeva. Rusija će biti središnja postaja Pahorove višednevne turneje, a među temama razgovora u Moskvi bit će vjerojatno i zapadni Balkan.

Sučeljavanje velikih sila na tom prostoru moglo bi voditi u raspad Bosne i Hercegovine, što bi bilo opasno i za Sloveniju, ocjenjuju u uredu slovenskog predsjednika. Pahor će se u petak, kako je predviđeno, u Moskvi sastati s patrijarhom Kirilom, a na programu tog dana ima i radnu večeru s ruskim premijerom Dmitrijem Medvjedovom.

Slovenskog predsjednika u Moskvi će pratiti ministri vanjskih poslova Karl Erjavec, poljoprivrede Dejan Židan i prometa Peter Gašperšič koji će također imati ministarske susrete. Iz Moskve Pahor u subotu odlazi u Sankt Peterburg, gdje će u središtu razgovora biti razmjena na kulturnom području i posjet muzeju Ermitaž.

Svoju višednevnu inozemnu turneju Pahor zaključuje u nedjelju u Kijevu radnim susretom s ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom. Porošenko je Sloveniju posjetio početkom studenog prošle godine, kad mu je u Ljubljani zajamčeno da Slovenija poštuje ukrajinsku cjelovitost, a u središtu je bila ekonomska suradnja među državama.