PORUKA IZ BOLNICE

Pahor odbio koaliciju s Jankovićem

16.12.2011 u 15:00

Bionic
Reading

Slovenski mediji objavili su u petak sadržaj pisma koje u četvrtak predsjedništvu i članovima svojih Socijalnih demokrata (SD) iz bolnice uputio Borut Pahor, odlazeći premijer i predsjednik te stranke, u kojem ponavlja svoju suzdržanost u pogledu ulaska u vladu vjerojatnog mandatara Zorana Jankovića

Pahor, koji je početkom tjedna zbog teške upale srednjeg uha završio u bolnici, ostat će, po navodima liječnika, još nekoliko dana na bolničkom liječenju.

Pahor na početku pisma upućuje vodstvo stranke da prilikom konzultacija s predsjednikom države Danilom Tuerkom o budućem predsjedniku vlade svakako istakne da su socijaldemokrati spremni podržati Jankovićev izbor za mandatara u parlamentu, kao i rad njegove buduće vlade, ali da osobno i dalje smatra kako bi za samu stranku, ali i za političko stanje u državi koje se može očekivati u budućnosti, bilo bolje ostati u konstruktivnoj oporbi.

'Ulasku u koaliciju nisam naklonjen. Ulazak u vladu našoj stranci neće osigurati dovoljan utjecaj niti će pridonijeti našoj državotvornoj poziciji. Smatram da je naivno misliti da se to može osigurati povoljnim koalicijskim ugovorom ili većim brojem ministarskih mjesta', piše među ostalim Pahor vodstvu stranke.

Pahor navodi da je svjestan da se mišljenje većine vodstva stranke naginje prema ulasku u vladu te da će poštovati odluku koju treba donijeti stranačka konferencija, ali tvrdi da ga zajedničko iskustvo koje dijeli sa strankom za vrijeme dok je bio predsjednik vlade u protekle tri godine, ali i 'politički instinkt' uvjeravaju da bi stranka mogla u kriznim vremenima koja će možda uslijediti odigrati bolju ulogu kao konstruktivna oporba.

'Brine me da će naš utjecaj u vladi biti slab, da će vlada mimo nas donositi odluke suprotne našim strateškim pogledima na rješavanje zaoštrenih gospodarskih prilika na domaćem i međunarodnom planu', navodi među ostalim Pahor u pismu. On ističe da njegova neslaganja s Jankovićem nisu osobne prirode i da među njima ne postoji nikakav osobni spor te da ga ne brine Jankovićeva sposobnost kad preuzme 'kormilo države', koliko smjer koji će u zaoštrenim prilikama uzeti njegova vlada.

Pahor uz to izražava bojazan da bi buduća vlada pod Jankovićevim vodstvom mogla, u slučaju da on ne ispuni predizborna obećanja, pribjeći demoniziranju oporbe ili pritisku na medije, a to je, dodaje Pahor, najmanje što bi on želio.

Slovenski premijer u odlasku također navodi da se njegova suzdržanost ne odnosi toliko na Jankovića, koliko na 'netransparentan, ali izuzetno jak utjecaj njegovih savjetnika', zbog čega procjenjuje da će utjecaj socijaldemokrata u vladi biti vrlo mali. Uz prilično jasnu aluziju na krug bivšeg predsjednika Milana Kučana, Pahor navodi da 'i sam ponešto zna' o moći takvih utjecaja jer im se kao predsjednik vlade suprotstavljao, zbog čega je ponekad u javnosti i nekim medijima postajao metom kritika i 'ismijavanja'.