UNATOČ KRITIKAMA

Pahor i dalje traži političko jedinstvo s oporbom

12.02.2009 u 10:49

Bionic
Reading

Slovenski premijer Borut Pahor najavio je da će se, unatoč kritikama da se više dogovara s oporbenim čelnikom Janezom Janšom nego s koalicijskim partnerima u svojoj vladi, o važnim pitanjima u interesu države i dalje konzultirati s 'političkim konkurentima', makar u takvoj politici ima dosta 'političkog idealizma'

'Neću se prestati savjetovati s političkim konkurentima kad se radi o nacionalnim interesima Slovenije. Priznajem da u tome ima i političkog idealizma, no ako bih se toga odrekao, iznevjerio bih sebe i svoja uvjerenja', odgovorio je Pahor kritičarima u otvorenom pismu koje su u četvrtak objavili slovenski mediji.

Zbog, kako je ocijenio, 'pretjerane' suradnje s bivšim premijerom Janezom Janšom i čestog sazivanja koordinacije predsjednika svih parlamentarnih stranaka kritizirao ga je potpredsjednik koalicijske stranke 'Zares' Slavko Ziherl, dodajući da to narušava suradnju u koalicijskoj vladi lijevog centra, uz upozorenje da bi takvo ponašanje premijera moglo postupno dovesti do raspada vlade.

Ziherl se na javno obraćanje Pahoru odlučio dan nakon što je parlament u ponovljenom glasovanju potvrdio zaključni račun državnog proračuna bivše Janšine vlade za 2007. godinu, kako bi Janšini zastupnici u parlamentu pristali osigurati potrebnu većinu glasova za potvrdu ratifikacijskog protokola za ulazak Hrvatske u NATO. Takvo političko 'mešetarenje' i 'nagodbenjaštvo' po ocjeni Pahorovih koalicijskih partnera u vladi derogira parlament i uvjerljivost koalicije koja je biračima pred lanjske izbore obećala distanciranje od ponašanja bivše Jnašine vlade, upozorio ju u svom pismu Ziherl.

U odgovoru na te kritike Pahor je u svom pismu Ziherlu naveo da ih poštuje, ali da očekuje da se poštuje i njegovo mišljenje, te da u politici nije bez iskustva i da nije naivan.
'U politici djelujem već dvadeset godina i znam da je političko jedinstvo opasna i smiješna iluzija. No, u povijesnim situacijama kad nam je bilo najteže, uvijek smo pobjeđivali ako smo bili jedinstveni. Položaj u kojemu se sada nalazi Slovenija, zajedno sa cijelim svijetom, izuzetno je zahtjevan.

Najmanje što nam sada treba bilo bi otvaranje mogućnosti da uobičajene političke razlike prerastu u političke sukobe', navodi u svom odgovoru slovenski premijer, dodajući da će se s Janšom i dalje konzultirati i da to ne znači slabljenje koalicije ili zaobilaženje normalnih parlamentarnih mehanizama odlučivanja.