NASTAVAK PREGOVORA

Pahor dolazi Sanaderu krajem travnja

16.04.2009 u 15:40

Bionic
Reading

Iz izvora bliskih Vladi doznajemo da bi slovenski premijer Borut Pahor do kraja travnja mogao doći u uzvratni posjet Hrvatskoj. Poznato je da se susret neće održati na Brijunima ni u Zagrebu, no nismo uspjeli otkriti gdje će se susret dogoditi

Podsjetimo, prilikom njihovog prvog susreta u veljači u slovenskim Mokricama, Sanader i Pahor nisu bitno približili stajališta oko neriješenih međudržavnih problema, no dogovorili su se da će se sigurno uskoro sastati.

Hrvatska će i dalje inzistirati na rješavanju spora pri nekoj međunarodnoj pravosudnoj instituciji poput suda u Haagu ili Hamburgu, a Vladini izvori tvrde da politička medijacija ne dolazi u obzir.

U krugovima bliskim Vladi navode da će sastanku Pahora i Sanadera prethoditi susret hrvatskog ministra vanjskih poslova Gordana Jandrokovića sa slovenskim kolegom Samuelom Žbogarom te posrednikom Ollijem Rehnom.

Već je ranije za sljedeći petak zakazana i Međuvladina konferencija o pristupanju Hrvatske EU.

Pred najavljene sastanke premijera i šefova diplomacija, izvori iz Banskih dvora ponavljaju kako je stav Hrvatske da se rješenje graničnog spora treba tražiti pred međunarodnom pravosudnom institucijom.

Slovensko odbijanje međunarodne pravosudne institucije objašnjava se i činjenicom da se rješenje koje se ponudi u arbitraži ili političkoj medijaciji može odbiti na referendumu. Kod međunarodne pravosudne institucije nema referenduma, ta je odluka obvezujuća, naglašavaju izvori bliski Vladi.

Podsjećaju i kako, unatoč najavama da će povlačenje bivšeg finskog predsjednika Marttija Ahtisaarija iz najavljene medijacije škoditi Hrvatskoj, do toga nije došlo, te kako je dobro da se odustalo od političke medijacije i političkog crtanja granice.

U cilju deblokade pregovora i rješenja graničnog pitanja, povjerenik Rehn je, kako je u utorak javila slovenska POP-TV, predložio peteročlanu arbitražnu skupinu koja bi do kraja godine riješila hrvatsko-slovenski granični spor, ali bi njezina odluka morala biti obvezujuća i prihvaćena od obiju država.

Ministar Jandroković u četvrtak u Zagrebu nije želio komentirati taj prijedlog o arbitraži, dok Slovenija, po POP-TV-u, u načelu prihvaća Rehnov prijedlog.