ODLUKA TRGOVAČKOG SUDA

'Padna' ne smije isploviti iz Kraljevice dok vlasnik ne podmiri dug

16.08.2013 u 17:10

Bionic
Reading

Sindikat pomoraca Hrvatske (SPH) izvijestio je kako je današnjom odlukom riječkog Trgovačkog suda zabranjeno isplovljavanje brodu 'Padna' koji se od kraja lipnja nalazi u kraljevičkom brodogradilištu, sve dok se ne podmire potraživanja dvanaestorice pomoraca koji se nalaze na brodu

Iz SPH su danas u svoje i ime tih pomoraca zahvalili građanima koji su ovoga tjedna članovima posade 'Padne', koji nekoliko mjeseci nisu dobili plaće te su ostali bez hrane i vode, na brod donosili namirnice nužne za preživljavanje.

Sindikat je organizirao izdavanje potrebnih viza i druge dokumentacije za članove posade iz Gruzije, Ukrajine i Rumunjske kako bi mogli napustiti brod i vratiti se kućama.

Iz SPH se doznaje da bi jedan rumunjski pomorac trebao kući otići u utorak autobusom iz Trsta, a ostali će odletjeti zrakoplovom zajedno prema Istanbulu u sljedeći petak, odakle će svatko u svom smjeru. Na brodu će ostati još neko vrijeme dva pomorca iz Hrvatske i jedan iz Slovenije.

Brod 'Padna' je u vlasništvu slovenske brodarske kompanije Euroshipping, čiji se vlasnik Bogdan Glavina iz Kopra tim pomorcima već tjednima ne javlja niti im šalje novac, tako da su prepušteni sami sebi te hrvatskim vlastima i Sindikatu pomoraca.

Glavina je nedavno medijima izjavio kako pokušava riješiti problem tog i broda 'Istra' na kojemu su dva hrvatska državljanina i koji se već više od tri tjedna bez goriva nalazi u alžirskoj luci Bedžaja.

Kazao je kako pokušava riješiti probleme u vezi s isplovljavanjem tih brodova, te da su oba slučaja povezana, potuživši se na malo razumijevanje banaka u Sloveniji za njegovu tvrtku koja je u teškoćama zbog krize pomorstva i ima blokiranih više računa.