sky ecc

Ovu aplikaciju obožavali su kriminalci, a ključna je za suđenje hrvatskom narkobosu

26.02.2024 u 20:03

Bionic
Reading

Obrana Petra Ćosića, kojemu se u Zagrebu sudi za krijumčarenje kokaina, oružja i ubojstvo, pokušava dovesti u pitanje zakonitost dokaza temeljenih na kriptiranoj komunikaciji preko aplikacije Sky. Kakva je to aplikacija koju su koristili osumnjičeni trgovci drogom?

Uskok Ćosića, pritvorenog u travnju 2022. sa sedmoricom 'suradnika', tereti za krijumčarenje najmanje 600 kilograma kokaina iz Južne Amerike i likvidaciju Milana Milovca u Ekvadoru, koji im je ranije nabavljao kokain. Dio skupine optužen je i za krijumčarenje oružja. Optužnicom su obuhvaćeni i Manuel Vulić, koji je izručen Hrvatskoj iz Kolumbije, Ante Vrcan, Marko Carević, Dragan Krička, Oliver Čokara, Anđelko Oršulić i Goran Vuk. Tužiteljstvo sumnja da su Ćosić i Vulić bili glavni hrvatski operativci balkanskog narkobosa Darka Šarića, koji je optužen u Srbiji, a u Europu je iz Južne Amerike navodno prokrijumčario više od tone i pol kokaina.

Sky Global je komunikacijska mreža i pružatelj usluga, a osnovan 2008. u Vancouveru u Kanadi te je razvio najveću svjetsku kriptiranu mrežu za razmjenu poruka nazvanu Sky ECC. Značajan broj korisnika sustava činile su međunarodne kriminalne organizacije koje se bave trgovinom drogom, a uprava tvrtke bila je osumnjičena za tajno udruživanje. U nizu policijskih racija protiv kriminalnih organizacija u nekoliko zemalja početkom 2021. demontiran je dio infrastrukture u zapadnoj Europi, a američko ministarstvo pravosuđa izdalo je tjeralicu protiv izvršnog direktora tvrtke Jean-Françoisa Eapa pod optužbom da je svjesno i namjerno sudjelovao u zločinačkom pothvatu koji je omogućio transnacionalni uvoz i distribuciju narkotika prodajom i servisom kriptiranih komunikacijskih uređaja.

U ožujku 2021. tvrtka je navodno ugasila poslovanje nakon što ju je BlackBerry, Inc. isključio iz svojih usluga. Web stranicu im je zaplijenio FBI. Smisao platforme Sky Ecc je u tome da pruži maksimalnu privatnost i sigurnost svojim korisnicima. Ne može se instalirati na bilo koji telefon, već samo na određene modele koji podržavaju takav sustav rada, a to su modificirani iPhone, BlackBerry, Nokija i modeli Google Pixel. Kamere, mikrofoni i GPS na njima bili su onemogućeni, zbog čega se tim uređajima nije mogao uspostaviti kontakt uobičajenim putem.

Navodno imaju enkripciju toliko snažnu da su čak i proizvođači tvrdili da ne mogu dekriptirati poruke. I da se netko domogne telefona na kojem se nalazi Sky Ecc, teško da bi mogao pristupiti podacima. Glavni razlog je to što se aplikacija ne nalazi na ekranu, već joj je moguće pristupiti jedino ukucavanjem određene lozinke. Korisnik koji ne zna lozinku ne može ni pristupiti podacima.

  • +10
Dolazak Petra Ćosića i ostalih na Županijski sud uz velike mjere osiguranja Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Telefoni Sky ECC nudili su funkcionalnosti za šifriranu e-poštu, instant chat, instant grupni chat, bilješke, govornu poštu, fotografije i poruke koje su se automatski uništavale nakon određenog vremenskog razdoblja. Također su imali nekoliko značajki, uključujući 'lažnu lozinku' i 'prekidač za isključivanje', koji su korisnicima omogućavali (daljinsko) brisanje svih podataka na uređaju, tajni režim rada i App Container, a sve u aplikaciji zahtijeva provjeru autentičnosti uz APN, što znači da nitko ne može 'na silu' ući u poruke i pristupiti podacima.

Funkcija 'lažne lozinke' (Duress Password) omogućava postavljanje zaporke koju ćete iskoristiti onda kada vas netko prisili da otključate Sky Ecc. Kada se ova lozinka unese, briše se sama aplikacija, kao i svi podaci, a središnji Sky Ecc dobiva obavijest da je vaš uređaj ugrožen. Telefoniranje s njega nije bilo moguće. Kako bi se dodatno promovirala anonimnost, nije koristio obične telefonske brojeve za slanje poruka na druge telefone. Umjesto toga, svakom je korisniku dodijeljen identifikator korisnika (nazvan Sky-ID), koji se sastojao od jedinstvene kombinacije šest znakova (brojeva i slova). Kako bi se komuniciralo s drugim korisnicima telefona Sky ECC, moralo se pohraniti te Sky-ID-ove kao kontakte. Telefoni su se prodavali potpuno anonimno i samo za gotovinu. Pretplata za korištenje aplikacije Sky ECC bila je skupa, a to bi klijente koštalo do 2200 eura godišnje ili 600 eura svaka tri mjeseca.

Diljem svijeta približno 170.000 pojedinaca koristilo je ovaj alat kojim se upravljalo iz Sjedinjenih Država i Kanade, koristeći računalne poslužitelje sa sjedištem u Francuskoj. Na globalnoj razini, preko Sky ECC-a dnevno se razmjenjivalo oko tri milijuna poruka. Više od 20 posto korisnika bilo je u Belgiji i Nizozemskoj. Sredinom veljače 2021. tijela zakona uspjela su pratiti protok informacija za oko 70.000 korisnika Sky ECC-a, a 9. ožujka 2021. usluga je ugašena nakon zajedničke operacije francuskih, belgijskih i nizozemskih tijela za provođenje zakona u akciji poznatoj pod imenom Operacija Argus. Sigurnosne službe su presrele otprilike milijardu poruka te su one korištene kao dokaz u raznim kaznenim istragama, kao što je slučaj s Ćosićem, ali i u obavještajne svrhe.