LJUBAV JAČA OD MRŽNJE

Ovo su najslavnije naslovnice Charlija Hebdoa

08.01.2015 u 11:17

  • +6

Najbolje naslovnice časopisa Charlie Hebdo

Izvor: Screenshot / Autor: charliehebdo.wordpress.com

Bionic
Reading

Francuski časopis Charlie Hebdo, meta jučerašnjeg terorističkog napada, tjednik je koji teme iz francuske politike obrađuje kroz karikature, satirične članke i britak humor, a u svijetu je ponajprije poznat po nizu karikatura o islamu i proroku Muhamedu. Glavni urednik Stéphane Charbonnier, ubijen u jučerašnjem napadu, rekao je da ovaj časopis smatra ljevičarsko-pluralističkom publikacijom, a mnogi mu pripisuju i antiinstitucionalni karakter

Na meti oštrih pera autora ovog tjednika redovito su se nalazili francuski ministri, visokorangirani političari i vjerski čelnici.

Charlie Hebdo utemeljen je 1969. te je nakon trogodišnje stanke uskrsnuo 1992. Nekim karikaturama redakcija je na sebe navukla bijes, a na pariški ured 2011. organiziran je bombaški napad. No za urednike ključ časopisa bio je upravo u uvredama, piše Vox.com: vjerovali su da bi kratkoročna odluka o obustavi vrijeđanja dugoročno naštetila francuskoj kulturi sekularizma.

Posljednja naslovnica tjednika Charlie Hebdo posvećena je aktualnoj raspravi o islamofobiji u Francuskoj. Posljednja knjiga Michela Houellebecqa, 'Submission', priča je o muslimanu koji vlada državom 2022. u skladu s pravilima konzervativnog islama, a ismijana je kao islamofobična. Urednici satiričkog časopisa stavili su na naslovnicu 'čudotvorca Houllebecqa' koji predviđa da će '2015. izgubiti zube... a 2022. poštivati ramadan!'.

Posljednji tvit uoči napada prikazivao je vođu Islamske države, Abua Bakra al Baghdadija, koji upućuje politički korektne 'najbolje želje' za blagdane.

Jedna od najprovokativnijih naslovnica seže u 2011, kad je objavljen članak s 'gostom urednikom Muhamedom', nazvanim 'Charia Hebdo'. Lik na naslovnici obećava '100 udaraca bičem ako ne umrete od smijeha'.

Bombaški napad uslijedio je nakon spomenute naslovnice te je hakirana naslovnica web stranice. Idućeg tjedna objavljena je karikatura poljupca dvojice muškaraca s porukom 'ljubav je jača od mržnje'.

Ponajbolje naslovnice tjednika Charlie Hebdo pogledajte u fotogaleriji (gore).