NOĆENJA, MALVERZACIJE

Ovo su gafovi slovenskih diplomata širom svijeta

17.08.2015 u 12:38

Bionic
Reading

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova tamošnjim je medijima poslalo opsežnu dokumentaciju u kojoj se nalaze svi grijesi slovenskih diplomata posljednjih godina, počevši od neopravdanih noćenja u hotelima i spremanja državnog novca u vlastiti džep pa sve do nepropisnih izdavanja viza

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova proteklog je vikenda medijima poslalo opsežnu dokumentaciju na 1199 stranica u kojoj se nalaze svi grijesi slovenskih diplomata posljednjih nekoliko godina. U većini slučajeva radi se o neekonomičnom i nepotrebnom razbacivanju novcem poreznih obveznika. Od 2009. godine, kada su počele inspekcije u slovenskim veleposlanstvima, zabilježeno je 50 ozbiljnih kršenja zakona, a godišnje supervizori slovenskog ministarstva vanjskih poslova obave pet nenajavljenih kontrola u svojim diplomatskim predstavništvima.

Tako je, primjerice, slovenski veleposlanik u Austriji Aleksander Geržina tijekom 2012. i 2013. godine redovito koristio vlastiti automobil, iako je na raspolaganju imao službeni automobil i vozača pa mu je za putne troškove isplaćeno ukupno 4500 eura. Vitko Filipič, savjetnik za gospodarstvo pri slovenskom veleposlanstvu u Moskvi je, pak, u četiri navrata zatražio naknadu za hotelske troškove, iako pritom nije imao valjane račune, a u jednom slučaju sam je priznao kako je proveo noć u hotelu s prijateljima.

Nepravilnosti u radu službenika slovenske diplomacije otkrivene su i u veleposlanstvima u Prištini i Beogradu gdje su nepropisno fakturirane naknade za izdavanje viza. Prema priloženoj dokumentaciji, tamošnjim službenicima trebalo je u pedesetak slučajeva više od dva mjeseca da donesu odluku o izdavanju viza pa su stoga supervizori slovenskog ministarstva vanjskih poslova predložili hitno razrješenje voditelja konzularnog odjela u Prištini Thomasa Trobentara. U beogradskom konzulatu supervizori su pronašli 651 aplikaciju za vize u kojima su lažno prikazivani razlozi za izdavanjem, a razotkrivene su i neke druge malverzacije.

U slovenskom veleposlanstvu u Parizu supervizori su boravili dva puta. Ozbiljnije nepravilnosti uočene su kod veleposlanice Veronike Stabej o kojoj je tportal već pisao, a koja odlazi s tog mjesta zbog zloporabe službene kartice i vozila te nenajavljenog i neopravdanog boravka izvan zemlje, ali i zbog pronevjere 5000 eura koje je spremila u vlastiti džep, iako su taj novac isplatili susjedi iz zgrade u kojoj je smješteno veleposlanstvo, a koji su prouzročili poplavu. Taj novac je, uskoro bivša, veleposlanica prikazala kao trošak prezentacije.

'Otkrijemo li nepravilnosti, obično upozoravamo prekršitelje da vrate novac, kako bi se izbjeglo korištenje pravnih instrumenata. Ako to odbiju učiniti, ministarstvo vanjskih poslova pokreće postupak utvrđivanja odgovornosti.' kazao je za Dnevnik TV Slovenije glavni tajnik ministarstva vanjskih poslova Stanislav Vidovič