IVO JOSIPOVIĆ

'Ovo je vrlo ozbiljan poraz Kukuriku koalicije'

26.05.2014 u 19:07

Bionic
Reading

Rezultati izbora za zastupnike Europskog parlamenta (EP) u Hrvatskoj i ostalim članicama Europske unije pokazuju da građani Europe nisu zadovoljni s dominantnim političkim opcijama, ocijenio je danas predsjednik Ivo Josipović, koji smatra da rezultati u Hrvatskoj pokazuju vrlo ozbiljan poraz Kukuriku koalicije.

Rezultati izbora za Europarlament donijeli su prednost pučanima, slijede ih socijalisti, ali značajne rezultate ostvarile su i ekstremno lijeve i desne stranke, a Josipović to ocjenjuje kao poruku sličnu izborima u Hrvatskoj.

"To je poruka slična onoj s naših izbora, a to je da Europa nije zadovoljna s dominantnim političkim opcijama. Tome je sigurno pridonijela činjenica da u mnogim zemljama nije pronađen odgovor na krizu. Imamo vrlo jasne tendencije jačanja radikalizma. Brine me da u nekim našim susjednima zemljama imamo pojave anitsemitizma, paravojnih postrojba i nekih pojava na političkoj sceni koje daju reminiscence na vrijeme prije početka Drugog svjetskog rata", izjavio je Josipović u emisiji Hrvatskog radija "S predsjednikom uz kavu".

Glavni razlog vidljivog jačanja euroskepticizma Josipović vidi u tome da je Europa dugo tražila i nije do kraja našla odgovor na krizu, a drugi razlog je taj, kako je rekao, jer politička struktura djeluje otuđeno i pomalo birokratizirano.

"Jedna od najvažnijih reformi koju EU mora provesti, je s jedne strane veća otvorenost prema građanima, veći politički legitimitet tijela EU i jedna ozbiljna debirokratizacija sustava koji prijeti još većem udaljavanju građana od europskih vlasti", kazao je predsjednik Josipović.

Komentirajući, pak, rezultate izbora za EP u Hrvatskoj, Josipović ocjenjuje da oni pokazuju ozbiljan poraz Kukuriku koalicije, jer je HDZ s partnerima osvojio šest, a vladajuća Kukuriku koalicija četiri mandata, dok je jedan mandat dobio OraH.

"Vrlo realno treba konstatirati da je rezultat jedan vrlo ozbiljan poraz Kukuriku kolicije", naglasio je Josipović, te se složio s ocjenama analitičara da takav rezultat pokazuje kako vladajuća koalicija nešto mora promijeniti.

Uvjeren sam da će u vladajućoj koaliciji biti ozbiljnih rasprava što i kako dalje, rekao je.

To što su dobro prošli upravo Mirela Holy koja je na čelu OraH-a, te Tonino Picula, odnosno ljudi koje je "Zoran Milanović odmaknuo od sebe", Josipović vidi kao pokazatelj unutastranačkih problema najjače stranke Kukuriku koalicije koje SDP mora riješiti.

"Očito postoje unutarstranački problemi u koje kao predsjednik ne mogu ulaziti, ali jest indikator koji bi odgovorne u SDP-u trebao navesti da razmisle o stanju u stranci i harmonizaciji odnosa, i što je to što izaziva određeno nezadovoljstvo", rekao je Josipović.

Ocijenio je kako su i sami lideri stranaka vladajuće koalicije prepoznali rezultate izbora kao upozorenje i nezadovoljstvo građana.

To nezadovoljstvo, dodaje Josipović, vidim dijelom kroz značajan brojčani odmak desnog centra u odnosu na vladajuću koaliciju, iako je taj protest, čini mi se, usmjeren na cijelu političku scenu.

Uspjehu OraH-a, ocjenjuje, pridonijeli su dominantno bivši glasači SDP-a i drugih stranaka vladajuće koalicije, a potez Dragutina Lesara koji je dao ostavku na mjesto predsjednika Hrvatskih laburista jer nisu ponovno izborili mandat u EP-u, Josipović smatra principijelnim činom i osjećajem odgovornosti.

Sama kampanja i glasovanje na jučerašnjim izborima za Europarlament, drži Josipović, bili su dominantno usmjereni domaćim prilikama i "nadmetanju na domaćem terenu".

Izražava pritom žaljenje jer još uvijek u Hrvatskoj nije osviješteno što EU znači, kakve mogućnosti nudi i kakav pravila kreira, a u čemu, upozorava, mi ne sudjelujemo.

Na izbore je izašlo nešto više od 25 posto birača, a predsjednik kaže kako je to gornja granica onoga što možemo smatrati prihvatljivim te izražava žaljenje što izlaznost nije bila veća.

"Zasigurno je tome pridonijela ne samo gospodarska situacija nego i elementarna nepogoda i briga cijele države da se ona sanira", zaključio je