DO 11 SATI 150.000 POTPISA ZA REFERENDUM

'Ovo je poseban trenutak u Hrvatskoj!'

11.06.2010 u 14:26

Bionic
Reading

Nakon što su sindikati samo 30 minuta prije početka pregovora s Vladom objavili da nema razgovora zbog jučerašnje izjave premijerke Kosor, na konferenciji za medije održanoj u Radničkom domu ustvrdili su da se, zbog odaziva građana, radi o posebnom trenutku u Hrvatskoj. Do 11 sati prikupljeno je čak 150.000 potpisa za referendum o promjenama ZOR-a

Ozren Matijašević, čelnik Hrvatske udruge sindikata, na konferenciji za medije potvrdio je da istupaju zbog izjave premijerke Kosor koju smatraju manipulacijom jer su se dogovorili da prije pregovora neće ništa govoriti u

javnosti.

'Ništa nije bilo na pragu dogovora i vidite da je bila dobra procjena ne otkazati prikupljanje potpisa. Mi smo u to časno ušli i tako ćemo i izaći, cijeneći desetke tisuća ljudi koji su se odazvali', rekao je predsjednik NHS-a Krešimir Sever te dodao da bi ovaj postupak premijerke Kosor trebao biti motivacija građanima da pokažu da takvo ponašanje nije prihvatljivo.

'Vlada se nije pokazala odgovornim ni dostojanstvenim sugovornikom i sada ćemo napokon dokazati da se i građane nešto pita u ovoj državi', rekao je Sever, dodavši kako se Vlada boji referenduma.

Sindikati su zaključili da je ovo poseban trenutak u Hrvatskoj jer su uvjereni da će skupiti dovoljno potpisa za raspisivanje referenduma, pa dodaju da se, uz ostalo, radi o potpunom zaokretu i u djelovanju sindikalnih središnjica.

Na novinarsko pitanje što ako je ministar Popijač namjeravao dočekati sindikate u 13 sati raširenih ruku, odnosno prihvaćanjem njihovih prijedloga, Matijašević je rekao da se ne opterećuju time i ne sumnjaju da će skupiti potpise za referendum.

'Definitivno idemo do kraja, bez obzira na sve', dodao je Matijašević.

Kaže da među potpisnicima ima i saborskih zastupnika, članova vladajućih stranaka. Ne zna je li se potpisao i Zoran Milanović, ali kaže da im je dao podršku.

Sever je pak poručio članovima vladajuće koalicije: 'Ne budite poslušni vojnici partije, neka prevlada osjećaj prema radnicima.'

Objašnjavajući zašto se neće odazvati ni po koju cijenu na nove pregovore s Vladom, Sever je rekao: 'Nećemo u istom grmu dva puta nagaziti na iste grablje koje će nas dva puta lupiti po čelu.'

Na pitanje što ako Sabor ipak izglasa promjene ZOR-a, Matijašević je rekao da će to onda biti dokaz da živimo u državi 'potpunog mraka' te dodao da je Luka Bebić obaviješten o svemu i da bi morao pričekati s time.