GORIO U ZRAKU

Ovo je kobni MiG u plamenu neposredno prije pada

06.08.2014 u 13:54

  • +9

Srušio se vojni avion MiG-21

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: VGdanas

Bionic
Reading

Velikogorički portal VGdanas objavio je ekskluzivne fotografije MiG-a 21 zapaljenog u zraku snimljene netom prije pada na područje Donje Lomnice

'Iza zrakoplova je šikljao plamen još dok je letio, vidjelo se da nešto nije u redu. Pilot je iskočio i ubrzo su ga pokupili', rekao je za VGdanas očevidac nesreće Nikola Draženović.

'Bio sam za kompjutorom ispred prozora i čuo sam prelet aviona, koji su ovdje svakodnevica. Jedan je prošao, potom se čuo i zvuk drugog aviona, no bio je to čudan isprekidan zvuk. Kad sam pogledao kroz prozor, vidio sam stražnji dio aviona i taman je udario u zemlju te se podigao oblak dima', rekao je jedan od očevidaca Danijel D. iz Donje Lomnice.

Borbeni zrakoplov MiG-21 pod rednim brojem 121 pao je u utorak prije 15 sati na području Donje Lomnice kod Velike Gorice. Prema prvim informacijama, do nesreće je došlo zbog zatajenja stajnog trapa i zapaljenja zrakoplova. Pilot Stanko Hrženjak izjavio je da je sa zrakoplovom sve bilo u redu prije polijetanja iz zračne luke Zemunik, ali mu je nedaleko od Zagreba otkazao hidraulični sustav, zapalio se motor te se kabina ispunila dimom. Zato se morao katapultirati, a MiG usmjeriti prema nenaseljenom području.


Riječ je o zrakoplovu koji je trebao zbog starosti biti otpisan prošle godine, no ostavljen je u eskadrili, jer su letjelice koje su bile na remontu u Ukrajini sa zakašnjenjem stigle u Hrvatsku.

Ministar obrane Ante Kotromanović osnovao je povjerenstvo za istragu ove nesreće koje bi za mjesec dana trebalo izaći sa službenom verzijom događaja. Ministar je kazao kako bi tada mogao premijeru ponuditi ostavku, no naglasio je na konferenciji za novinare u Zemuniku kako odgovornost snose i njegovi prethodnici, jer je on problem s ratnim zrakoplovstvom naslijedio.

Više pročitajte ovdje