HRVATSKI IZUM

Ovisnici za blagdane dobivaju špricomate

15.12.2008 u 08:45

Bionic
Reading

Već ovih blagdanskih dana Osijek bi, kao prvi grad u Hrvatskoj, trebao dobiti automate za izdavanje šprica i igala kojima se koriste ovisnici. Ideju je potaknula Udruga Ne-ovisnost

OSIJEK - Igle i šprice izdavat će se na magnetne kartice, koje će dobiti registrirani ovisnici, piše Slobodna Dalmacija

Poznati osječki inovator Davor Kezić uspio je osmisliti i konstruirati cjelokupni automat. Potrebna je još samo oplata za kućište da bi prototip mogao proći testiranje, a Kezićeva inovacija biti i patentirana. Cilj je zaštititi ovisnike od širenja zaraznih bolesti poput HIV-a i hepatitisa B i C, koje se šier korištenjem istih igala među ovisnicima.

Informacija da bi se u slavonskoj metropoli mogli pojaviti “špricomati”, poput automata za izdavanje parkirališnih karata ili automati za sendviče i kolu u limenci, izazvala je različite reakcije javnosti.
Dio javnostiizričito se protivi 'špricomatima' na ulicama i javnim mjestima. Oni,naime, strahuju da će mala djeca iz čiste radoznalosti uzimati šprice iponuđeni materijal. No Tomislav Mišetić, voditelj Udruge Ne-ovisnost, odbacuje takvemogućnosti napominjući kako će se do sadržaja automata moći doći jedinomagnetskom karticom. One će se, pak, moći nabaviti u Udruzi ili udrugim zdravstveno-socijalnim ustanovama za registrirane ovisnike.

'Osim toga, automata neće biti veliki broj, a bit će smješteni nadiskretnim lokacijama, u nekom prolazu gdje neće biti izloženipogledima prolaznika', kaže Mišetić, dodajući da projekt zamjene igala išprica u Hrvatskoj već egzistira niz godina, no da će se na ovaj načinusluga poboljšati smanjujući troškove. Sudbina 'špricomata' sada je urukama Ministarstva zdravstva, kojemu je osječka udruga Ne-ovisnostuputila zahtjev za njegovom legalizacijom.

Dade li ministar zdravstva Darko Milinović zeleno svjetlo, krenulo bi se u masovnijuproizvodnju. Cijena se kreće oko 10.000 kuna. Kapacitet 'špricomata' uizvornom obliku iznosi 160 paketića kompleta. Mnogi hrvatski gradovipokazali su već veliko zanimanje za automat, a ima zahtjeva i iz BiH.