JE LI NEDOMOLJUBNA?

Ovako je Ostojić trebao građanima prezentirati novu tablicu

13.04.2015 u 19:32

Bionic
Reading

Zašto ministar unutarnjih poslova nije trebao odustati od nagrađenog rješenja za izgled nove registarske pločice, nabolje prikazuje ilustracija koja kruži društvenim mrežama: ideja crveno-plavih kvadratića umjesto hrvatskog grba ima domoljubnu poruku, bolje je čitljiva, a pojavljuje se kao logo i Croatia Ailinesa, HAK-a, Turističke zajednice, HRT-a…

Autor ove ilustracije zorno je svima onima koji su profesionalan dizajnerski rad odbacili kao nedomoljuban ili ga uspoređivali s logom HDZ-a i SDP-a, prikazao ono što su MUP i ministar Ranko Ostojić trebali napraviti onog dana kada je pobjedničko rješenje objavljeno.

S obzirom na to da Hrvati očito nisu skloni promjenama, trebalo je javnosti 'nacrtati' što je 'pjesnik htio reći' kada je odabrano baš rješenje s crvenim i plavim kvadratićem. To su trebali napraviti i Vlada i MUP da javnost, koja se tjednima zabavljala ovim 'nedomoljubnim činom' od kojeg je Ostojić odustao čim ga je Karamarko iskritizirao, educiraju. Da pojasne zašto je nešto napravljeno, zašto je dobro i da je riječ o djelu jedne veće priče.


Ova ilustracija pokazuje na najjednostavniji način otkuda ideja za crveni i plavi kvadratić umjesto crveno-bijelog grba. Uzeta je osnovna logička jedinica šahovnice, donji kvadrat je obojen u plavo, što simbolizira primorsku Hrvatsku. Plavi također simbolizira Europsku uniju.  Ovakvi kvadratići su znatno čitljiviji od dosadašnjeg grba s pripadajućim 'životinjskim carstvom'. Autor ilustracije napominje da je isto ranije korišteno i to kao logo nacionalnog avioprijevoznika Croatia Airlinesa, Hrvatskog auto kluba, HRT-a, Hrvatskog skijaškog saveza, Hrvatske turističke zajednice…

Iza tih prepoznatljivih oznaka stoji dizajner Boris Ljubičić koji je takvu formu kvadrata davno zaštitio. On je imao i savjetničku ulogu u prvoizabranom radu. Kaže da mu se sviđa pojednostavljen prikaz nepoznatog autora koji kruži društvenim mrežama te nas podsjeća na tekst koji je priložen za natječaj.

'Uz numeričke i slovne oznake kojima se poštuju zadani standardi na registarskim pločicama, obvezan je i vizualni identitet u formi simbola ili znaka kojim će se razlikovati od drugih primjera u međunarodnom prometu ili prostoru u kojem se vozilo kreće. Na realiziranim pločicama to je službeni hrvatski grb. Njegova grafička, vizualna pa i politička složenost čine ga neprimjerenim u uvjetima prometa 30-ak centimetara od blatnjave ceste. Naravno da ne treba zato izostaviti nacionalni ili državni identitet. Izmjenični kvadrati u hrvatskom grbu su već prepoznata posebnost s vrlo velikim vizualnim i emocionalnim učinkom. Dva kvadrata koja se dodiruju u jednoj točki su jedinstven preslik ili vizualni kod hrvatskog identiteta, k tomu kad je gornji kvadrat u crvenoj a donji u plavoj boji, objedinjuju se hrvatske boje (crvena-bijela-plava) kao jedinstvo grba i zastave. Sinteza hrvatske zastave i grba je izvedena na originalan i nov način. Dva kvadrata u hrvatskim bojama predstavljaju vizualni kod, kojim se jasno, vidljivo, suvremeno i posebno dobro percipira ova prometna oznaka, jer prepoznatljivo simbolizira Republiku Hrvatsku, i oznaku vozila koja su u njoj registrirana. Plava boja je i asocijacija na naš poseban ponos: more jadransko ili, bolje reći, hrvatsko', poručuje Ljubičić.