MARIJANA GRBEŠA - INTERVJU

'Ova predizborna utrka je pravi Divlji zapad'

15.05.2009 u 00:21

Bionic
Reading

Marijana Grbeša, profesorica na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti, u video intervjuu za tportal analizira tijek i nedostatke predizborne kampanje. Grbeša Državnom izbornom povjerenstvu zamjera što nije reguliralo pravila izborne igre, pa se kampanja i provođenje prvih neposrednih lokalnih izbora odvijaju na način koji podsjeća na Divlji zapad

'Pustili smo marketinško tržište da divlja, a s druge strane nismo uredili pravila igre. Ništa nismo regulirali, ni koliko novca se smije potrošiti u kampanji, odnosno onaj koji ima novca može trošiti koliko hoće. Znači, što bogatiji kandidat i stranka, to veće šanse za pobjedu', kaže ona.

Dodaje da se u uređenim zemljama regulira i sadržaj kampanje. 'Primjerice, u Francuskoj donedavno niste smjeli objaviti snimku protivničkog kandidata bez da ga pitate za dozvolu, upravo da ne bi došlo do neprimjerenog blaćenja i manipuliranja biračima. Kod nas imate hrpu marginalnih kandidata koji zakupe televizijske minute i saspu veoma brutalnu paljbu prema nekim kandidatima. Za to nisu propisane nikakve sankcije. Jedina satisfakcija koju možete dobiti jest da Državno izborno povjerenstvo kaže kako takvo ponašanje nije u redu', zaključila je Marijana Grbeša.

Nedavni nasrtaj izvršne vlasti na sudbenu ocijenila je apsolutno neprihvatljivim. 'Problem je kad nakon dvadeset godina demokracije premijer dovodi u pitanje tajming sudske presude. Sanader si nije smio dozvoliti konfrontaciju sa sudbenom vlašću po pitanju presude Branimiru Glavašu', kazala je.

Istaknula je da oporba jako slabo poentira na slabostima vladajuće koalicije, naročito kad imate u vidu da se nalazimo u finišu predizborne kampanje. Prema njezinom mišljenju, personalizirana kampanja više koristi SDP-u, jer ta stranka na lokalnoj razini ima jače kandidate, dok HDZ nema prepoznatljive, jake političke figure s karizmom. 'Mladi političari koje je HDZ kandidirao u velikim gradovima kao što su Split, Rijeka i Zagreb nisu favoriti. Posve je jasno da Jasen Mesić u srazu s Milanom Bandićem nema šanse', pojasnila je profesorica Grbeša.

Ocijenila je i da nije dobro što se Crkva miješa u izbornu kampanju. 'Poruka Crkve uoči izbora nije dobra jer zagovara jednu političku opciju', istaknula je.