JADRANKA KOSOR:

'Ova godina je bila teška, a čeka nas još teža'

31.12.2009 u 13:34

Bionic
Reading

Klikom na miš premijerke Jadranke Kosor u nazočnosti ministra financija Ivana Šukera izvršena su sva plaćanja u 2009. godini, a posljednje dvije transakcije bile su sredstva namijenjena Fondu za obnovu grada Vukovara u iznosu od 10,5 milijuna kuna te milijun kuna Dječjoj bolnici u Klaićevoj ulici u Zagrebu, točnije njenom onkološkom odjelu

Premijerka Kosor čestitala je svim djelatnicima Ministarstva financija na odličnom radu u 'preteškoj godini' i na mukotrpnom radu na tri rebalansa proračuna. Svi problemi su se, rekla je ona, najbolje i najočitije reflektirali na ovom ministarstvu kroz probleme punjenja proračuna.

'Uspjeli smo stabilizirati financije i tako otvorili vrata za nove projekte poput onoga s euroobveznicama', smatra premijerka. Istaknula je i podatak da su mjerama njene vlade od udara krize zaštićene najugroženije skupine u društvu te iz proračuna ni kuna od 4 milijarde namijenjene toj svrsi nije srezana. Posebno je istaknula rodiljske naknade i dječji doplatak.

Rekla je da su joj najteže odluke bile one koje je donijela zajedno s ministrom Šukerom o posebnom porezu, poznatijem u javnosti pod imenom harač, i ona o povećanju PDV-a za jedan posto. 'Najvažnije je bilo da kraj godine dočekamo na nogama i to smo uspjeli', istaknula je ona. Premijerka Kosor je najavila jednako tešku, ako ne i težu iduću godinu, posebno mjesece siječanj i veljaču.

Ministar Šuker se osvrnuo na finalni račun rekavši da smo godinu završili sa 99 do 99,5 posto od planiranog na prihodovnoj i 99,7 posto na rashodovnoj strani.

'To pokazuje da je treći rebalans bio iznimno dobro planiran i danas imamo stabilne financije', kaže Šuker. Novinare je zanimalo i hoće li doći do raskola HDZ-ovih ogranaka zbog podrške nekih od njih predsjedničkom kandidatu Milanu Bandiću. Kosor je rekla da neće jer su zadarski i makarski HDZ povukli svoju podršku Bandiću. Još je dodala da nema potrebe da HDZ kao stranka podržava ikoga od njih dvojice jer njihov kandidat Andrija Hebrang nije prošao u drugi krug, a preostala su dvojica SDP-ovci bez obzira što danas govori Milan Bandić. 'Pa on je do jučer bio u SDP-u', posjetila je sve premijerka Kosor.

Također se osvrnula i na izjavu Ive Josipovića da će se Hrvatska zacrvenjeti. 'Iako je crvena hrvatska boja, Hrvatska se neće zacrvenjeti u smislu u kojem je to mislio Josipović', rekla je Kosor. Na pitanje novinara tportala kako komentira izjave nekih koalicijskih partnera da je Vladi nužna rekonstrukcija, Kosor je rekla: 'Sve prijedloge koalicijskih partnera raspravljamo na koalicijskim sastancima i onda donosimo odluke koje su usuglašene. Njegujemo taj način rada i mislim da je to dobro', rekla je.

Premijerka Kosor će dočekati Novu godinu u krugu obitelji uz malo šampanjca jer već sutra mora ići na posao.