nacionalna garda minnesote

Ova američka postrojba najodaniji je partner našoj vojsci

06.08.2018 u 20:44

Bionic
Reading

U hrvatskim medijima već duže vrijeme se spominje Nacionalna garda Minnesote koja s Oružanim snagama RH već više od 20 godina surađuje kroz tzv. State Partnershio Program, u sklopu kojeg su održane brojne zajedničke vojne vježbe, ali i čitav niz humanitarnih projekata. Tportal donosi prikaz te vojne organizacije ustrojene po pojedinim američkim saveznim državama

Nacionalna garda je u Sjedinjenim Državama vojna organizacija ustrojena po pojedinim saveznim državama. Pod zapovjedništvom je guvernera, a sastoji se od postrojba kopnene vojske i zrakoplovstva. Njezine postrojbe mobiliziraju se na poziv guvernera u slučaju velikih katastrofa ili nepogoda, a pripadnici garde djeluju kao ispomoć civilnom stanovništvu i institucijama.

Osnovna zadaća joj je čuvanje mira, reda i javne sigurnosti tijekom izvanrednih stanja u saveznoj državi u kojoj je organizirana, a ujedno čini pričuvne snage koje, po odluci američkog predsjednika, kao dio federalnih snaga djeluju radi zaštite općih državnih interesa.

Nacionalna garda Minnesote sa svojih 13.0000 pripadnika smatra se jednom od najvećih nacionalnih gardi u Sjedinjenim Državama. Ustroj garde se dijeli na kopnene i zračne snage koje se, pak, sastoje od transportnih eskadrila te borbenih koje imaju zadaću zaštite zračnog suvereniteta savezne države budući da Minnesota graniči s Kanadom.

Pripadnici Nacionalne garde Minnesote aktivno sudjeluju kao borbena potpora američkoj vojsci, a njezina kopnena komponenta sudjeluje u mirovnim operacijama diljem svijeta.

Zapovjedništvo Nacionalne garde Minnesote smješteno je u glavnom gradu savezne države St. Paulu, dok se kamp za obuku pripadnika nalazi u bazi Ripley.

>>> [VIDEO] Krstičević letio američkim F-16: Sad razumijem nestrpljenje naših pilota

Kopnena komponenta garde sastoji se od 34. pješačke divizije i 1. oklopne brigade, dok zrakoplovnu čine 133. transportna te 148. lovačka eskadrila.

Osim zaštitnih i borbenih djelatnosti, Nacionalna garda Minnesote aktivna je i u civilnom društvu pa se tako njezini pripadnici obučavaju za borbu protiv krijumčarenja droge, a posebno su aktivni u programima reintegracije i resocijalizacije vojnika povratnika koji su kasnije prihvaćeni kao nacionalni program.

Nacionalna garda Minnesote Izvor: Wikimedia Commons / Autor: Wikimedia Commons

Nacionalna garda Minnesote i Oružane snage Republike Hrvatske već 20 godina surađuju kroz tzv. State Partnership Program u sklopu kojeg su održane brojne zajedničke vojne vježbe, primjerice GuardEx i CROMINN.

Reklama za novačenje u Nacionalnu gardu Minnesote Izvor: Društvene mreže / Autor: Airguard

Naše i snage Nacionalne garde Minnesote od 2009. do 2012. godine upućivale su u Afganistan zajedničke timove za obuku, a poseban oblik suradnje ostvaren je kroz čitav niz humanitarnih projekata u Hrvatskoj, poput, primjerice, obnovi Doma kulture u Račinovcima nedaleko Županje te obnove OŠ Dubovac kod Karlovca.

>>> Pogledajte kako su hrvatski piloti Kiowa Warriora izveli prva bojna gađanja

Suradnja OSRH i Nacionalne garde Minnesote traje od 1996. godine kada je Hrvatska zajedno sa SAD-om osnovala  Združeni tim za provedbu vojno-vojne suradnje u okviru kojeg je u lipnju 1996. godine započela provedba bilateralnog Programa partnerske suradnje s Nacionalnom gardom Minnesote.

Nacionalna garda Minnesote je nedavno pomagala i s implementacijom novih helikoptera Kiowa Warrior u sustav hrvatskog ratnog zrakoplovstva, a za doprinos Nacionalne garde Minnesote u nizu partnerskih programa predsjednica Kolinda Grbara Kitarović nedavno je odlikovala zapovjednika garde general-bojnika Richarda Nasha.

Nash je odlikovan jednim od najviših hrvatskih odličja – Redom kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom, a orden je primio za 'doprinos međunarodnom ugledu Hrvatske i postignućima u okviru programa partnerske suradnje dviju država i oružanih snaga'.