što sa upisom prvašića?

'Otvoreno' o povratku u škole: Čekamo nove upute i onda ćemo vidjeti kakav će biti odaziv učenika u sljedećoj fazi

  • Autor: V. P. P.
  • Zadnja izmjena 14.05.2020 23:41
  • Objavljeno 14.05.2020 u 23:30
tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HRT

'Slanje djece u škole jedina je solucija za roditelje koji nisu mogli osigurati sigurne uvjete da praćenje nastave od doma', rekao je Marko Košiček, savjetnik ministrice znanosti i obrazovanja, u večerašnjoj HRT-ovoj emisiji Otvoreno komentirajući mali broj djece koja su došla u škole djelomično otvorene uslijed popuštanja mjera protiv koronavirusa

Dugotrajni štrajk pa koronavirus - od nastavne godine nije previše ostalo. Brojne su nepoznanice na koje roditelji, učenici i studenti, ali i škole i fakulteti traže odgovore. U škole je došlo manje od 3 posto učenika nižih razreda.

Međutim, Košiček je istaknuo da 4000 djece, odnosno njihovih roditelja nema alternativu, to jest nisu mogli osigurati sigurne uvjete da od doma prate nastavu na daljinu.

'Za takve roditelje i takve učenike ovo je jedina solucija, poručio je Košiček. 'Naš plan je da do kraja ove nastavne godine za učenike razredne nastave idemo po mješovitom modelu. Hoće li taj epidemiološki okvir koji je sad postavljen ostati takav ili će se zbog povoljnije epidemiološke situacije možda razblažiti pa će se mjere razlikovati, treba pričekati mišljenje HZJZ-a', rekao je Košiček.

'Očekujemo u sljedećem tjednu nove upute i onda ćemo vidjeti kakav će biti povratak učenika u školu u sljedećoj fazi', dodao je.

Može li biti sporno vrednovanje učenika koji su kod kuće u odnosu na one koji su u školi? Ivana Katavić, ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, izrazila je uvjerenje da će nastavnici i učitelji težiti objektivnosti bez obzira na to bili u neposrednom odnosu u razredu ili putem online nastave.

'Dakako, bilo bi izuzetno dobro da su postojali nacionalni ispiti koji bi kao jedan standard i kao jedna dijagnostika sustava daleko doprinijeli toj objektivnosti', rekla je Katavić. Istaknula je kako smo uz Grčku jedina zemlja Europske unije koja ne provodi nacionalne ispite.

  • +27
  • +24

Učenici od 1. do 4. razreda osnovne škole vratili se na nastavu

Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec

Josip Jukić, ravnatelj Osnovne škole "Mladost" u Osijeku, rekao je da u prva dva tjedna imaju devet učenika. Zagrebačka Gimnazija "Tituša Brezovačkog" oštećena je pak u potresu i neće moći otvoriti vrata za nastavu.

'Međutim, naše strukovne škole imaju potrebu za time da se učenici vrate u svoje klupe, da završe stručne ispite, da se vrate na praksu i da završe stvari koje se inače ne mogu napraviti na daljinu, tako da će one morati. A gimnazije se neće trebati vratiti, osim, naravno, pretpostavka je, ako učenici koji će trebati nešto nadoknaditi, eventualno popraviti ocjenu, neće moći ići na daljinu, da će se morati ipak pojaviti u školi', rekao je ravnatelj Damir Jelenski.

Košiček je rekao da su imali sastanak s ravnateljima strukovnih škola i gimnazija. Svaki program ima jedinstvene poteškoće i olakotne okolnosti, neki se mogu bez problema raditi od kuće, a za neke je potrebna fizička prisutnost, naveo je. - Vrlo je šarolika situacija, de facto se prati slučaj do slučaja, dodao je Košiček.

Pitanje izbornih predmeta Dosta zbrke izazvalo je pitanje izbornih predmeta, tražio se i odgovor od Rektorskog zbora. Nikša Burum, predsjednik Rektorskog zbora, rekao je u Otvorenom da ta institucija nije nadležna donositi unisono mišljenje o državnoj maturi.

'Da bi se uopće moglo raspravljati o tome da se ukinu ili ne izvode ili smanje ispiti izbornih predmeta netko prvo mora donijeti odluku temeljem koje će se to napraviti', rekao je Burum.

Netko je morao, dodao je, donijeti odluku da ne postoje epidemiološke mjere da se provedu izborni predmeti državne mature. - Ne znam tko bi se ispod toga potpisao i tko bi uspio argumentirano braniti taj stav, poručio je Burum.

Naglasio je da nepisanjem izbornih predmeta otvara mnogo problema i diskriminira generacija sadašnjih maturanata. Košiček je rekao da su pokušali napraviti sastanak s Rektorskim zborom ne na način da bi oni donijeli odluku, već da sjednu za stol i razgovaraju o svim opcijama.

 Jelenski je rekao da je državna matura napravljena da bude ispit za sve pod istim uvjetima, ali da ove godine istih uvjeta nema - Zagreb je pogodio potres i mnogi učenici su ostali bez domova.

'Mi znamo naše učenike koji su morali biti podstanari, koji su otišli u druge županije, koji su otišli svojoj rodbini na teret i oni jednostavno ne mogu normalno funkcionirati, učiti, pripremati se', rekao je Jelenski, dodajući da prema njima treba imati malo više razumijevanja.

'Ne znam kako biste vi učili ako vam potres sruši dom', poručio je.

Katavić je pak istaknula da je jako bitno da se državna matura piše u jednakim uvjetima - u isto vrijeme.

'To su vam ti jednaki uvjeti. I pišete svi u školi', dodala je.

Što se tiče upisa u srednje škole, Košiček je rekao da svi očekuju da to bude danas, a inače se ta odluka donosi krajem svibnja.

'Sutra u javno savjetovanje ide odluka o kriterijima za upis, sve će biti spremno krajem svibnja kao i u uobičajenim vremenima. Sam postupak je online, dakle, neće biti nikakvih posebnih zahvata. Izuzetak su prijemni ispiti, odnosno razredbeni ispiti u srednjim školama koji se organiziraju početkom sedmog mjeseca, dakle, nakon završetka nastavne godine. Ovisno o epidemiološkoj situaciji vjerujem da će kriteriji biti slični kao i za provedbu državne mature', rekao je Košiček.

A što se tiče upisa prvašića, Jukić je rekao da svakodnevno dobivaju upite roditelja, da liječnica školske medicine redovito obavlja preglede te da joj se mogu obratiti.

'A što se tiče stručne službe i pregleda škole, čekamo upute da vidimo kako će se provoditi, odnosno vjerojatno čekamo da prođe ovih prvih dva tjedna nastave', rekao je Jukić.

Košiček je rekao da je u javnom savjetovanju izmjena pravilnika koji bi omogućio pomicanje datuma koji su probijeni, ali i da se otvori mogućnost da se neke stvari obave i online.

'Sve informacije ćete dobiti sljedeći tjedan, znat ćete točno kada i na koji način se nastavlja procedura. Ima dovoljno vremena da se svi prvašići sigurno upišu u prvi razred osnovne škole', poručio je Košiček.

Odgovarajući na komentar gledateljice da je nastavnu godinu trebalo završiti 18. ožujka, kad su donesene mjere, Košiček je rekao da bismo mi bila jedina zemlja u EU-u, a možda i u svijetu koja se u koroni odrekla obrazovanja.

'Vjerujemo da to nije neka stvar o kojoj bi uopće trebali ozbiljnije razmišljati, da učenike zakinemo za šest mjeseci obrazovanja', dodao je.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!