SMRT MLADIĆA

Otvorena savezna istraga o baltimorskoj policiji

08.05.2015 u 21:58

Bionic
Reading

Američko pravosuđe počelo je saveznu istragu o postupanju baltimorske policije glede građanskih prava nakon smrti Afroamerikanca u tom lučkom gradu, rekla je glavna državna odvjetnica

'Danas ministarstvo pravosuđa počinje istragu kojom će utvrditi je li policija u Baltimoreu svojim postupanjem prekršila ustav', rekla je ministrica Loretta Lynch, dodajući da 'istraga počinje odmah'.

'Svjedoci smo nesretne pogibije jednog mladića i jedinstvenih mirnih prosvjeda kojima se želi pokazati zabrinutost čitave zajednice', rekla je nova državna odvjetnica, i sama Afroamerikanka, kojoj je ovo prvi izlazak u javnost nakon stupanja na novu dužnost 27. travnja.


'Izazovi s kojima se sučeljavamo mi i Baltimore nisu se pojavili odjednom i ne mogu se brzo ni riješiti', rekla je Lynch. 'Želimo surađivati sa zajednicom, s državnim dužnosnicima i s redarstvenim snagama', kazala je.

Rasno motivirani prosvjedi izbili su nakon pokopa 25-godišnjeg crnca Freddieja Grayja koji je umro 19. travnja, tjedan dana nakon uhićenja. Istražitelji će prikupiti sve važne informacije o postupanju baltimorske policije, pa tako i od crnačkog stanovništva, državnih odvjetnika i odvjetnika te će razgovarati s policajcima i s mjesnim vlastima. Napose će se pozabaviti ranijim izgredima i radom odgovornih policajaca.

Takvu istragu zatražila je gradonačelnica Baltimorea, inače crnkinja. Ministarstvo pravosuđa je 21. travnja najavilo početak odvojene savezne istrage kojom će utvrditi jesu li bila prekršena građanska prava mladića.