IZBORI U FRANCUSKOJ

Otvorena istraga o hakerskom napadu na Macronov stožer

07.05.2017 u 19:13

Bionic
Reading

Francusko pravosuđe pokrenulo je u petak navečer istragu pošto je na internetu objavljeno više tisuća internih dokumenata izbornog stožera kandidata centra na predsjedničkim izborima Emmanuela Macrona, doznaje se u nedjelju od dobro obaviještenog izvora

 

Istraga je otvorena zbog "nedopuštenog pristupa automatiziranom sustavu obrade podataka" i "povrede privatnosti", rekao je izvor.

Macronov izborni stožer u petak je priopćio da je bio na meti "velikog i koordiniranog hakerskog napada" pošto su na društvenim mrežama objavljene interne informacije poput elektroničke pošte i financijskih dokumenata, što je ocijenio "pokušajem destabilizacije" uoči drugog kruga predsjedničkih izbora.

Do objave je došlo u zadnjim satima prije no što je Francuska ušla u razdoblje predizborne šutnje.

Predsjednik na odlasku Francois Hollande obećao je da napad "neće ostati bez odgovora".

Kampanja između dva kruga izbora koja je bila iznimno napeta, završila se u petak objavljivanjem na društvenim mrežama više tisuća internih dokumenata Macronova izbornog stožera koji upozorava da među njima ima i lažnih.

Državno povjerenstvo za nadzor predsjedničke kampanje zatražilo je u subotu od medija i od građana da ne prenose sadržaj tih dokumenata koji su "pribavljeni prijevarom" i među koje su ubačene i "lažne informacije".