trgovački sud

Otvoren stečaj Fimi medije, tvrtke sinonima političke korupcije u Hrvatskoj

26.01.2018 u 12:20

Bionic
Reading

Trgovački sud u Zagrebu otvorio je stečajni postupak nad tvrtkom Fimi media, marketinškom agencijom koja je postala sinonim političke korupcije u Hrvatskoj nakon optužbi da se preko nje, u vrijeme bivšeg premijera Ive Sanadera, punio HDZ-ov crni fond, ali i džepovi stranačkih dužnosnika

Kada su u ožujku 2014. Sanader i njegova bivša stranka nepravomoćno osuđeni za korupciju u slučaju Fimi media, istoimena marketinška agencija u vlasništvu Nevenke Jurak ukinuta je kao pravna osoba. No, kako je tu presudu srušio Vrhovni sud Fimi medija je 'preživjela' pa joj se sudi u ponovljenom postupku na zagrebačkom Županijskom sudu, zajedno s Nevenkom Jurak, Sanaderom, HDZ-om i ostalima.

U najnovijem rješenju Trgovačkog suda imenovan je stečajni upravitelj Fimi medie, ali je i za 11. travnja zakazao ročište na kojem bi se Nevenka Jurak kao zastupnica te tvrtke, ali i vjerovnici Fimi medije, zbog milijunskog duga, trebali očitovati o uvjetima za otvaranje stečajnog postupka.

Odluka Trgovačkog suda uslijedila je nakon prijedloga Financijske agencije (Fina) iz ožujka 2016. kojim se predlaže 'otvaranje stečajnog postupka zbog evidentiranih neizvršenih osnova za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 1842 dana i u ukupnom iznosu od 8,45 milijuna kuna'.

Kako se navodi u prijedlogu Fine, Fimi media ima samo jednog zaposlenika i u Sberbanci oročen novac na dva računa. Osim toga, u prijedlogu za otvaranje stečaja stoji da Fina ne raspolaže drugim podacima o imovini tog dužnika.

S druge strane, Nevenka Jurak je na ročištu u prethodnom postupku priznala postojanje stečajnog razloga - nesposobnost za plaćanje te je navela da Fimi media ima imovinu i to potraživanje temeljem pravomoćne i ovršne presude Trgovačkog suda u Bjelovaru u iznosu od oko 310.000 kuna čime se mogu i namiriti troškovi stečajnog postupka.

  • +3
Ivo Sanader i drugi na suđenju za Fimi mediju Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadić

Fimi media kao društvo s ograničenom odgovornošću za marketing, trgovinu i usluge osnovana je u siječnju 2001. s temeljnim kapitalom od 20.000 kuna, a kao osnivač i direktor u sudskom registru navedena je Nevenka Jurak. Prema posljednjim podacima predanima 2012., Fimi media je u toj godini imala samo 39.699 kuna prihoda i gubitak od 355.115 kuna.

Prema presudi iz 2014. koja nije potvrđena Fimi media je državi trebala vratiti čak 11 milijuna kuna imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom.