ODABIR STRATEŠKOG PARTNERA

Otvaraju se ponude za Petrokemiju

14.01.2014 u 09:32

Bionic
Reading

Tko sve želi kupiti Petrokemiju, jedan od najvećih industrijskih pogona u našoj zemlji, doznat ćemo na sjednici Vladina Povjerenstva za odabir partnera na kojem će se otvoriti prispjele ponude. Petrokemija trenutačno zapošljava nešto više od dvije tisuće ljudi

Rok za podnošenje ponuda za odabir strateškog partnera za Petrokemiju istekao je jučer u 14 sati, a danas se sastaje Povjerenstvo za odabir strateškog partnera te kutinske tvrtke.

Povjerenstvo je osnovano 14. studenoga prošle godine, a na čelu mu je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak

Hrvatska je Vlada krajem srpnja prošle godine zadužila nadležna tijela da pokrenu postupak odabira strateškog partnera za Petrokemiju, u kojoj bi država zadržala najmanje 25 posto plus jednu dionicu.

U kolovozu je Petrokemija dovršila dva kruga dokapitalizacije, u kojima je njezin temeljni kapital ukupno povećan za oko 186 milijuna kuna, na 754 milijuna kuna. U dokapitalizaciji su sudjelovali obvezni i dobrovoljni mirovinski fondovi, Agencija za upravljanje državnom imovinom (AUDIO), otvoreni investicijski fondovi i drugi ulagači.

Špekulira se da su za Petrokemiju zainteresirani poljska kemijska grupa Azoty, austrijski Borealis i slovački Agofert. Udio države u Petrokemiji iznosi 43,83 posto.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak je u sinoćnjem središnjem 'Dnevniku' rekao kako će u što je moguće kraćem roku izabrati strateškog partnera kako bi zadržali proizvodnju u Hrvatskoj i donijeli novu vrijednost, novu investiciju i veću proizvodnju.