INVESTICIJA OD 135 MILIJUNA KUNA

Otvara se čvor za nesmetan prilaz Ikei

12.08.2014 u 15:02

Bionic
Reading

Rekonstruiran i dograđen čvor Ivanja Reka sutra, 13. kolovoza, bit će u potpunosti pušten u promet, čime će biti omogućen pristup poslovnoj zoni Zagreb istok, izvijestili su danas iz Hrvatskih autocesta

Ukupna vrijednost radova rekonstrukcije i izgradnje čvora Ivanja Reka iznosi 135 milijuna kuna, od čega je tvrtka Ikea sufinancirala radove u iznosu od 100 milijuna kuna, navode iz HAC-a.

Ikea je inače najavila kako će 21. kolovoza otvoriti svoju robnu kuću izgrađenu uz autocestu u poslovnoj zoni Zagreb istok na području općine Rugvica otprilike u ravnini nekadašnjih naplatnih kućica kod Ivanja Reke koje su pomaknute 11 kilometara istočno.

Iz HAC-a navode kako je rekonstrukcija i dogradnja čvora obuhvatila uklanjanje naplatne postaje Ivanja Reka, rekonstrukciju postojećih kolnika autoceste te dogradnju dodatna dva kolnika i izgradnju novog čvora Otok Svibovski.

Rekonstrukcija tog čvora bila je nužna zbog povećanja prometne opterećenosti. Broj naplatnih staza na naplatnoj postaji Ivanja Reka nije bio dovoljan te se moralo ići u povećanje broja naplatnih staza odnosno izmještanje naplatne postaje prema istoku. Također je bilo potrebno izvršiti sanaciju i rekonstrukciju cijelog čvora prije svega zbog dotrajalosti objekata i kolnika, ali i zbog povećanja funkcionalnosti čvora i sigurnosti prometa, napominju iz HAC-a.

Puštanjem u promet rekonstruiranog čvora poboljšana je prometna infrastruktura i pristup budućim gospodarskim subjektima u poslovnoj zoni Zagreb istok, ističu iz HAC-a.