STOPIRANI PROJEKTI U ZAGREBU

Otpadaju gradnje Pavićeva nebodera i off-shore tvrtke iz Lihtenštajna

  • Autor: Vedran Brkulj
  • Zadnja izmjena 23.11.2011 12:31
  • Objavljeno 23.11.2011 u 12:31
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Odbor za komunalno gospodarstvo Skupštine Grada Zagreba odbio je na današnjoj sjednici mogućnost gradnje nebodera na križanju Selske i Zagrebačke avenije kojem je jedan od investitora vlasnik EPH Ninoslav Pavić, stopirana je izmjena DPU-a Vukovarska – Savska, što znači da zasad nema ništa od gradnje nebodera off-shore tvrtke iz Linheštajna

Odbijanje projekta na Odboru nagovještaj je da ni Gradska skupština iste točke neće podržati na sjednici zakazanoj za utorak. Razlozi za neprihvaćanje većine od njih, koje je u proceduru poslao gradonačelnik Milan Bandić, različiti su iako se između redaka da iščitati da prevladava mišljenje da gradonačelnik pod krinkom investicija gura predizbornu kampanju u kojoj predlaže različite projekte jer ni on ni njemu bliski investitori ne znaju kako će stvari izgledati nakon 4. prosinca, pa u fotofinišu gura sve što može, a u Odboru i Skupštini nisu skloni takvom načinu rada.

'Odbor načelno nije protiv gradnje garaže iza Mimare jer ona je potrebna radi Dječje bolnice. Međutim, u projektu kako ga vidi Gradska uprava, garaža je u drugom planu, a u prvom šoping centar i dvorana. Oni bi to dali koncesionaru na 20 godina, a najam za dvoranu, koju bi koristila djeca iz gimnazije i građani, opet bi plaćali porezni obveznici. Željeli bismo da se u projekt ponovno uključi i Zagrebparking (ZP), koji je doduše poslao pismo u kojem stoji da nisu zainteresirani za gradnju u obliku s dvoranom i šoping centrom. Vjerujem da bi svaka banaka dala kredit ZP-u kada bi tamo htio samo graditi garažu', kazao je predsjednik Odbora Jurica Meić.

Iako je Skupština u prije godinu dana izglasala prodaju gradske parcele od 982 m2 na uglu Selske i Zagrebačke avenije, čime se tvrtki Allegheny Financial u kojoj udio ima Nino Pavić, omogućilo da istu otkupi kako bi na njoj i na parceli pored nje mogao niknuti neboder od 34 kata, od toga neće biti ništa. Podsjetimo, iako je u Skupštinu tada stiglo negativno mišljenje od Vijeća gradske četvrti Trešnjevka jug, SDP-ova većina je greškom izglasala odluku o prodaji. Godinu dana poslije Pavić je za parcelu ponudio 23 milijuna kuna, ali od prodaje neće biti ništa.

'Točno je da Skupština izglasala prodaju, ali nikad nije kasno za ispravak pogreške. Postoji negativno mišljenje Vijeća, a i stav je da bi takav neboder dodatno zagušio promet u tom dijelu grada. Što se tiče zahtjeva za izmjene pojedinih DPU-ova, odnosno gradnje nebodera na uglu Savske i Vukovarske obrazloženje koje se nudi naprosto je skandalozno. Traže da se DPU uskladi sam sa sobom i GUP-om koji nije donesen. DPU postoji od 2003. godine i sad traže njegove izmjene. Pa gdje su bili do sada?' pita se Meić.

Pročelnik Gradskog ureda za izgradnju Grada Davor Jelavić kaže da ovim potezima Odbor zaustavlja sve vrijedne investicije, onemogućava zapošljavanje i da iza svega stoji političko prepucavanje, a ne zdrav razum.

'Investicija na križanju Savske i Vukovarske teška je 62 milijuna eura. Takav stav ne vodi ničemu. Znaju li oni koliko je to novih radnih mjesta. Tko zna kad će se GUP donijeti i on u konačnici neće imati nikakav utjecaj na taj DPU-u. U Gradu su nužne nove investicije kako više ne bi stagnirali odnosno dalje tonuli. Pa čak je i predsjednik Ivo Josipović rekao da sve trebamo napraviti da privučemo investitore', kazao je Jelavić

Upitan zna li da iza gradnje nebodera od 21 kata (Savska – Vukovarska), o čemu je tportal. hr već pisao, stoji tvrtka Salum iz Zadra čiji je stvarni osnivač off-shore kompanija ALU INVEST Aktiengesellschaft, registrirana u Lihtenštajnu, čije se ime provlačilo u aferi Hypo, Jelavić odgovara da ne zna i da to nije ni bitno.

'Svatko tko ima dobre namjere, novac i želi investirati u Zagrebu, dobro je došao. Mi u Uredu ne gledamo otkud je tko niti bi nas to trebalo zanimati', zaključio je Jelavić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi