OTKRIVENO U KINI

Otkud piletina iz doba Vijetnamskog rata i Mao Ce-tunga?

05.07.2015 u 07:00

Bionic
Reading

U nas imate retro-look, a u Kini retro-meso. Najnoviji skandal zbog otkrivanja šverca 800 tona zamrznutog mesa starog četiri desetljeća, nije novost u zemlji koja se godinama bori protiv krijumčarenja i varanja sumnjivom hranom, tvornica tjestenine gdje radnici spavaju na balama rižinih rezanaca i lisičjeg mesa podmetnutog pod omiljeno - magareće

Sedamdesete godine prošloga stoljeća bile su u znaku kraja Vijetnamskog rata, terora Crvenih brigada, raspada Beatlesa i minice Mary Quant. U nas je bilo ugušeno Hrvatsko proljeće, gastarbajteri su odlazili u Njemačku, a u shopping se putovalo do Trsta. U Kini je još na snazi bila kulturna revolucija, komunističku zemlju je posjetio Richard Nixon, a diktator Mao Ce-tung bdio nad nacijom.

Zašto spominjemo sedamdesete i Kinu? Zato da lakše zamislite vrijeme u kojem je proizveden i duboko zamrznut dio od 800 tona trulog mesa koje su prije nekoliko dana zaplijenile vlasti kineskog grada Changsha u provinciji Guangxi.

Bizarni skandali s proizvodnjom hrane

Nije sve u pljesnivom pekmezu i pokvarenim školjkama. Greške u proizvodnji hrane mogu biti smiješne, ali i s tragičnim posljedicama. Evo nekih:

Svijetleći kotleti ili Avatar krmići
Australce su iznenadili svinjski kotleti, koji su u mraku iskrili plavom svjetlošću. Kupci su se bojali da su radioaktivni, no stručnjaci su objasnili da je riječ o bezopasnoj bakteriji Pseudomonas fluorescens, koja se množi u mesu pohranjenom na neodgovarajućoj temperaturi te je ono sigurno nakon dobre termičke obrade.

Papar od zemlje i brašna
U kineskoj provinciji Guangdong shvatili su da je brže i jeftinije proizvoditi crni papar od obične zemlje, a bijeli od brašna.

Lažna jaja
Kinezi mogu snijeti i umjetno jaje. Bjelanjak i žumance dobili su miješanjem smole, škroba, koagulanata i pigmenta, a ljusku od parafinskog voska, gipsa u prahu i kalcijevog karbonata. Radnik može dnevno naštancati 1.500 komada, jeftina su i bez nutritivne vrijednosti. Amerikanci tu formulu sada dorađuju za proizvodnju jaja namijenjenih vegetarijancima i veganima.

Ofarbana paprika
Zbog težine i ljepše boje, Mađari su devedesetih svoju čuvenu papriku farbali otrovnom olovnom bojom. Nakon što su se deseci potrošača razboljeli, a neki čak umrli, vlasti su počele rigorozno nadzirati proizvodnju.

Radioaktivne kukuruzne pahuljice
Ispitujući davnih 40-ih i 50-ih dobre i loše strane nuklearne energije, Tehnološki institut iz Massachusettsa u suradnji s prehrambenom tvrtkom Quaker Oats davao je za doručak učenicima javne osnovne škole Walter E. Fernald radioaktivne kukuruzne pahuljice, a da bi redovito jeli otrov, mitili su ih poklonima poput ulaznica za bejzbol. Skandal je otkriven tek 1993.

Otrov zvan maslinovo ulje
Početkom osamdesetih u Španjolskoj je vladala smrtonosna infekcija pluća. Nakon 600 mrtvih, otkriven je uzrok: maslinovo ulje. Iza etikete 'čistog djevičanskog maslinovog ulja', krilo se otrovno industrijsko ulje od šećerne repice.

Lubenice-bombe
Na poljima lubenica u kineskoj provinciji Jiangtsu zrele voćke su jedne godine eksplodirale kao da je zemlja u ratnom stanju. Razlog? Poljoprivrednici su koristili kemijsko sredstvo forchlorfenuron za brži rast ploda, inače odobren u SAD-u za uzgoj kivija i grejpa, ne znajući da je lubenica na njega posebno osjetljiva i raste tolikom brzinom da se na kraju pretvara u bombu.

Radioaktivna govedina
Nakon cunamija i havarije u Fukushimi, Japanci su bili toliko zaokupljeni saniranjem posljedica katastrofe u atomskoj centrali, da im je promakla kontrola 500 krava hranjenih krmivom s ozračenog područja te su one zaklane, a meso pušteno u prodaju. Ispostavilo se da je količina radioaktivnog cezija po kilogramu krmiva iznosila 97.000 bekerela, a dozvoljena je količina 300 bekerela.

Ne zna se podrijetlo svinjetine, govedine i piletine, ali se sumnja da su je krijumčari u zemlju uvezli preko Vijetnama i Hong Konga, namjeravajući ga vjerojatno prodavati u provincijama Hunan i Sečuan. Hunanska i sečuanska kuhinja, naime, izrazito je ljuta te ljutina lako pokrije smrad i kiseo okus pokvarene namirnice, a želučani problemi mogu se pripisati vrućoj i vlažnoj klimi. Da krijumčari nisu zaboravili skinuti naljepnice s datumom proizvodnje, na trpezama potrošača našlo bi se meso iz doba Mao Ce-tunga.

U zadnjih mjesec dana, piše kineski dnevnik China Daily, u cijeloj je zemlji zaplijenjeno nevjerojatnih 100.000 tona zamrznutog mesa s debelo isteklim rokom trajanja, na kojemu je uhićenih 130 osoba moglo zaraditi tri milijarde juana (430 milijuna eura), izvještava agencija Xinhua. U odnosu na ove, krijumčari drogom pravi su amateri.

Pretpostavlja se da je glavnina zaplijenjene robe podrijetlom iz Indije i Brazila, a da bi se uštedjelo na troškovima, ona se često, umjesto u hladnjačama, prevozi u običnim kamionima, odmrzavajući se i zamrzavajući nekoliko puta. Tvrdoglava korupcija i ignoriranje problema otvaraju put krijumčarskim bandama, a budući da krijumčarene namirnice ne prolaze nikakve testove kvalitete, stradaju potrošači.

Priča o mesu starijem od mnogih potrošača kojima je bilo namijenjeno, doista je bizarna, ali ni zemlje EU nisu imune na skandale u prehrambenoj industriji. Mnogi se vjerojatno sjećaju afere oko nizozemskog trgovca koji je prodavao konjsko meso pod govedinu, falsificirajući deklaracije i račune, za što je osuđen na dvije i pol godine. Samo je Njemačku u zadnje vrijeme potreslo nekoliko skandala. Ovoga siječnja pronađeno je staklo u dvije vrste namaza tvrtke Intersnack. Organizacija za zaštitu okoliša (BUND) pronašla je bakterije otporne na antibiotike u gotovo 90 posto uzoraka jeftine puretine, što je 'šokantno, ali ne iznenađuje', kaže stručnjakinja za agrarnu politiku BUND-a, Reinhild Benning - jer se u uzgoju stoke godišnje troši 1.450 tona antibiotika vrijednih 800 milijuna eura.

U MumbaIju je početkom ovoga tjedna zbog konzumiranja krivotvorenog alkohola umrla 41 osoba, a 23 ih je na bolničkom liječenju, što je ipak manje od 170 preminulih u istočnom dijelu Indije četiri godine ranije...

Pa ipak, ništa se ne može usporediti sa skandalom u Kini zbog otrovnog melamina u mlijeku za dojenčad, zbog kojeg je umrlo šest, a oboljelo 300.000 beba. Dvojica najodgovornijih osuđena su na smrtnu kaznu, ali bez obzira na rigorozno kažnjavanje, afere s hranom, propusti i skandali množe se i dalje. U supermarketima i restoranima meso štakora, lisica i rakuna glumi ovčetinu, svinjetina se premazuje parafinskim voskom da izgleda svježije, u pekinškim gostionima se prodavalo crno vino proizvedeno od industrijskog alkohola, boje za hranu i šećera, a u nekim restoranima inspekcije su otkrile toliko puta iskorišteno ulje za prženje da su ga nazvale 'uljem iz kanalizacije'. Na internetu su nedavno osvanule fotografije pogona tvornice tjestenine na kojima se vidi kako radnici gaze bosim nogama po balama tankih, prozirnih rižinih rezanaca, a neki ih iskoriste kao madrace da na njima 'ubiju oko'.

Stradaju i gosti američkih lanaca brze hrane. Prošle godine inspekcijske službe zatvorile su šangajsku tvornicu mesnih sirovina američkog vlasnika Husi Food Co Ltd, nakon što je TV-mreža Dragon objavila snimku na kojoj se vidi kako zaposlenici dižu meso s poda i bacaju ga s ostalim u stroj za mljevenje, koriste i ono potamnjelo i zeleno od stajanja, a meso s isteklim rokom trajanja prepakiravaju i štancaju novi datum isteka. Budući da Husi Food opskrbljuje restorane velikih američkih lanaca brze hrane u Kini, kao žrtve su pali McDonald's, KFC, Pizza Hut, Burger King i Starbuck.

Oni su se ispričali svojim potrošačima, McDonald's je iz 2000 restorana diljem Kine izbacio s jelovnika Big Mac, Burger King i Pizza Hut su otkazali sve pošiljke mesnih sirovina prozvane tvornice, a Husi Foodu je zbog provjere kvalitete konfiscirano 1100 tona mesnih sirovina.

No slučaj je samo pokazao kako američke tvrtke u trci za profitom same sebi grizu rep. Naime, šangajska tvornica je ogranak tvrtke Aurora iz sastava OSI Grupe iz Illinoisa, koja je koristila super jeftinu kinesku radnu snagu, sirovine i način rada koji joj u SAD-U ne bi ni u ludilu padao na pamet, poštujući princip: za strogo američko tržište sve najbolje, za ostala kako se nađe. Tako je i američki lanac Wall Mart prodavao kineskim kupcima omiljeni oblizek od magarećeg mesa, ali u analizi podrijetla namirnice, umjesto magarećeg, pronađen je lisičji DNK.

Pritisnut ovakvim primjerima, i sam premijer Li Kequiang je proljetos u obraćanju naciji obećao strožu kontrolu, strože kazne i veću naknadu za oštećene potrošače.

A kada je riječ o najnovijem skandalu s 'retro-mesom', nikome nije jasno tko je bio lud četiri duga desetljeća trošiti struju i novac u skladištenje lako pokvarljive namirnice kao što je meso. O razlozima već su se namnožile najfantastičnije teorije i objašnjenja, a oni duhovitiji zaključuju: 'Četrdeset godina nije ništa u zemlji s tradicijom starih specijaliteta, u kojoj je najveća poslastica čuveno 1000-godišnje jaje.'