KONAČNO NA SLOBODI

Otkriveno što je troje svjedoka reklo na suđenju Hrvatima u Zambiji, oglasila se i odvjetnica

12.01.2023 u 18:18

Bionic
Reading

Odvjetnica Sandra Marković koju je angažirala članica obitelji jednog od četiri para uhićena u Zambiji rekla je za Dnevnik.hr kako su sretni zbog ovakve odluke zambijskog suda, ali i da čeka službene informacije od Ministarstva vanjskih i europskih poslova kako bi mogli planirati daljnje korake. U međuvremenu, lokalni mediji u Zambiji objavili su detalje s današnjeg suđenja

"Novac u svakom slučaju neće biti problem", dodala je odvjetnica Marković za Dnevnik.hr.

Odvjetnica se javila i novinarima RTL-a Danas.

Izvor: Pixsell / Autor: Stringer

'Nemamo komentara za sada. Čekamo daljnji tijek i komuniciramo s Ministarstvom vanjskih poslova. Obitelj za sad je bez izjava', rekla je Sanja Marković.

Podsjetimo, svatko od Hrvata mora platiti jamčevinu u iznosu od 1.014 eura, a iduće ročište zakazano je za 23. siječnja.

  • +3
Zambija: Uhićeni Hrvati pušteni da se brane sa slobode Izvor: Pixsell / Autor: Stringer

Inače, otkriveno je i da su Hrvate imigracijskom uredu prijavili djetalnici hotela koji su u sve posumnjali kada je došlo troje bijelaca s četvero djece kongoanskog podrijetla. Uhićeni su na aerodromu prilikom napuštanja zemlje, a cijelo vrijeme do tada pratila ih je policija.

Kako pišu lokalni mediji, tri svjedoka svjedočila su danas pred glavnim sucem Ndole Dominicom Makalichom u trosatnoj parnici. Dvoje svjedoka reklo je da je u prosincu 2022. u ime Hrvata sobe rezervirao u hotelu rezervirao S.B.M.

Direktorica Spree Guesthousea, Estelle Banda, rekla je da je nakon što su se četiri para prijavila otkriveno da svaki ima crno dijete u svojoj sobi. 'Kad sam nakon pet dana odveo natrag u zračnu luku, svaki je imao po jedno afričko crno dijete. Primijetili smo da imaju djecu tek treći dan kada je jedna od domaćica zatekla bebu od godinu i nešto uplakanu', rekla je Banda.

Izvor: Pixsell / Autor: Stringer

Zamjenica službenika za imigraciju međunarodne zračne luke Simon Mwansa Kapwepwe u Ndoli, Mercy Phiri, ispričala je da je 7. prosinca informirana da Hrvati planiraju napustiti zemlju s četvero djece za koje se sumnjalo da su iz Konga. Rekla je da je nakon pregleda putovnica otkriveno da su Hrvati u zemlju ušli kao obični građani, dok su dobiveni podaci pokazali da su djeca ušla preko granice Sakanya. Gospođa Phiri je dalje rekla da je optuženi također predočio navodne dokumente o posvajanju koji pokazuju da parovi nisu otišli u Kongo, već su bili u Zambiji. Na pitanje kako su posvojili djecu, a da nisu morali putovati u tu zemlju, rekli su da im je kongoanski odvjetnik pomogao da posvoje djecu.

Uhićeni Hrvati u Zambiji Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Mwebantu

Podsjetimo, sud u Ndoli, trećem najvećem gradu afričke države koja broji oko 19,5 milijuna ljudi, u četvrtak je dopustio hrvatskim državljanima da se brane sa slobode nakon što polože jamčevinu, 20.000 zambijskih kvača po osobi (oko 1100 dolara) i putne isprave, doznaje Hina iz diplomatskih izvora.

Uz to, morat će se redovito javljati policiji i regulirati svoj boravak u Zambiji, doznaje Hina iz diplomatskih izvora.

Pušteni će biti čim ispune tražene uvjete, a iduće ročište u redovnom sudskom postupku bit će 23. siječnja.