optužbe za trgovinu ljudima

[VIDEO] Hrvati u Zambiji pušteni da se brane sa slobode

12.01.2023 u 08:58

Bionic
Reading

Zambijski sud u gradu Ndoli donio je odluku da se osmero Hrvata osumnjičenih za trgovinu ljudima, krivotvorenje dokumenata te uporabu krivotvorenih dokumenata puste na slobodu uz jamčevinu

Uz jamčevinu moraju predati dokumente, regulirati svoj boravak u Zambiji i redovito se javljati policiji. Ostaju u pritvoru dok se ne ispune navedene uvjeti. Sud je odredio jamčevinu od 20.000 kwacha po osobi, što je nešto više od tisuću eura. Sljedeće ročište zakazano je za 23. siječnja, a tužiteljstvo za tu raspravu treba dovesti nove svjedoke ako ih ima.

  • +3
Zambija: Uhićeni Hrvati pušteni da se brane sa slobode Izvor: Pixsell / Autor: Stringer

Osmero hrvatskih državljana, koji su već mjesec dana pritvoreni u trećem po veličini zambijskom gradu Ndoli prvi put su se pojavili pred sucem u utorak. Optuženi su za trgovanje ljudima u pokušaju i krivotvorenje dokumenata. Izjasnili su se da nisu krivi.

Uhićeni Hrvati u Zambiji Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Mwebantu

Radi se četiri bračna para koja su uhićena početkom prosinca u zračnoj luci u Ndoli zbog sumnje na trgovinu ljudima, odnosno zbog sumnje u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne djece iz DR Konga.

Izvor: Pixsell / Autor: Stringer

Njihov branitelj Kelvin Silwimba u utorak je uložio zahtjev da se optužene Hrvate pusti da se brane sa slobode uz jamčevinu. Državni tužitelj Francis Mulenga usprotivio se tome tvrdeći da postoji opasnost da pobjegnu. Sud je danas, nakon što je saslušao tri svjedokinje, odlučio da se Hrvati mogu braniti sa slobode nakon što ispune tražene uvjete.

Izvor: Pixsell / Autor: Stringer

Na ročištu u četvrtak su svjedočile recepcionarka i još jedna djelatnica hotela u Ndoli u kojem su Hrvati odsjeli i govorile o njihovu ponašanju u hotelu i odnosu prema djeci.

Treća je svjedokinja službenica bila imigracijske službe u zračnoj luci u Ndoli, mjestu uhićenja, koja je sudu iznijela što se tamo zbivalo.

Hrvati osumnjičeni za trgovinu ljudima stigli pred sud u Zambiji Izvor: Pixsell / Autor: Stringer/Pixsell

Službenik hrvatskog veleposlanstva u Južnoj Africi, koje pokriva i Zambiju, posjetio je pritvorene Hrvate nekoliko puta. Pokušao je posjetiti i djecu, koja sada imaju hrvatske dokumente, a preuzele su ih službe socijalne skrbi, no posjet mu je bio onemogućen.

Izvor: Pixsell / Autor: Stringer

Ministar Gordan Grlić Radman je rekao u utorak da su hrvatski državljani 'optuženi za trgovanje djece u pokušaju, što treba dokazati" i da im se nastavlja pružati konzularna zaštita.

'MVEP želi da ih zambijske vlasti tretiraju u pritvoru čovječno, da se prema njima postupa humano, da im se osiguraju hrana i lijekovi i sve što je nužno, svi uvjeti koji su temeljem konvencija priznati. To je naša briga, ali mi ne možemo ulaziti u meritum', rekao je Grlić Radman i ponovno naglasio da MVEP nije sudjelovao ni u jednom postupku posvajanja kongoanske djece.

Izvor: Pixsell / Autor: Stringer