drugačija inauguracija

Otkriveni detalji: Biden zbog koronavirusa neće imati inauguracijski bal. Sprema televizijski spektakl s poznatim zvijezdama i posebnom posvetom

13.01.2021 u 17:23

Bionic
Reading

Inauguracijski balovi, večere sa donatorima i koncerti učestali su nakon inauguracija američkih predsjednika, a u medijima posebnu pažnju uvijek zauzima i ples novog predsjednika s prvom damom. No zbog koronavirusa novoizabrani predsjednik Joe Biden drugačije će obilježiti početak svog mandata

S obzirom na situaciju s koronavirusom, Odbor za Bidenovu inauguraciju za večer inauguracije, koja se održava 20. siječnja, sprema posebnu televizijsku emisiju, piše Politico.

Emisija će biti emitirana u prime-timeu na američkim televizijama ABC-u, CBS-u i NBC-u, dok će je uživo prenositi i CNN i MSNBC. FOX je neće prenositi uživo.

Emisija će trajati 90 minuta, a vodit će je poznati glumac Tom Hanks. Očekuju se nastupi američkih zvijezda poput Demi Lovato, Justina Timberlakea, Anta Clemonsa i Jon Bon Jovija. Osim poznatih zvijezda program nazvan 'Slaveći Ameriku', posebnu će počast odati 'američkim herojima'.

'Svjedočili smo nemalom broju heroja koji su prošle godine bili na prvim linijama obrane i služili američkom narodu. Želimo ispričati njihove priče, širiti njihovu pozitivu i slaviti ono što je najbolje u našoj državi', kazao je predsjednik Odbora za inauguraciju Tony Allen.

Iako su za dane nakon inauguracije uobičajeni koncerti i inauguracijske večere s donorima, ove godine toga zbog koronavirusa neće biti. I sama inauguracijska parada bit će virtualna.

Ali organizatore inauguracije brinu i pristaše Donalda Trumpa, koji bi mogli pokvariti svečanosti. Stoga je Allen kazao da im je prvi fokus sigurnost.

Inauguracijske svečanosti započet će već ovaj vikend s virtualnim događanjima. U ponedjeljak će biti 'national day of service', odnosno dan koji će biti posvećen volontiranju i angažmanu građana u njihovim zajednicama. U utorak će se održati komemoracija za sve preminule od koronavirusa.

U utorak će i Biden službeno doputovati iz Wilmingtona u državi Delaware, gdje inače živi, do Washingtona. Putovat će američkom željeznicom Amtrak, i to kako bi na neki način odao i počast svojim danima u Senatu, kada je kao senator svakodnevno putovao vlakom na posao.

Što se tiče same inauguracije, zbog koronavirusa bit će smanjen broj uzvanika. Već se zna da se na inaguruaciji neće pojaviti aktualni američki predsjednik Donald Trump, no zato hoće američki potpredsjednik Mike Pence.

Umjesto građana, koji su na prethodnim inauguracijama znali biti u tisućama, u parku 'National Mall' koji se proteže od područja Kapitola do spomenika Abrahamu Lincolnu, bit će postavljeno 191.500 zastava. U 'Polju zastava' bit će predstavljene zastave svih američkih saveznih država.

Nakon predsjedničke zakletve predviđeno je da novi predsjednik Joe Biden i američka potpredsjednica Kamala Harris posjete groblje Arlington te stave vijenac na Grob nepoznatog vojnika. Tu će im se pridružiti i bivši predsjednici Barack Obama, George W. Bush i Bill Clinton sa suprugama.