prosvjedi

Otkazan novogodišnji vatromet u Hong Kongu iz sigurnosnih razloga

18.12.2019 u 10:05

Bionic
Reading

Popularni novogodišnji vatromet u Hong Kongu otkazat će se prvi put u desetljeću jer je zbog šestomjesečnih prosvjeda povećan sigurnosni rizik, objavila je u srijedu honkonška turistička zajednica

Vatromet inače privuče tisuće lokalnih stanovnika i turista u živopisnu luku Viktoriju, a odbrojavanje do Nove godine prenosi se diljem svijeta.

Prosvjedi u bivšoj britanskoj koloniji potaknuti kontroverznim i u međuvremenu povučenim zakonom o izručenju, naštetili su turizmu i maloprodajnom sektoru. Nekoliko uglednih kulturnih i sportskih događanja otkazano je posljednjih mjeseci.

Vatromet će se zamijeniti multimedijalnom 'Simfonijom svjetla' uključujući projekcije koje će se prikazivati na najvišim gradskim neboderima u ponoć. Fasada kongresnog i izložbenog centra Hong Kong pretvorit će se u divovski sat koji će odbrojavati do početka nove godine.Manja pirotehnička sredstva bit će dozvoljena.

Turistička zajednica 'pridaje veliku važnost javnoj sigurnosti na svim događanjima koje organizira', naveli su u e-mailu.

'S obzirom na trenutnu situaciju u Hong Kongu, odlučili smo se za novi format', dodaju.

Dolazak turista u Hong Kongu srozao se za 56 posto u studenom u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, što je najveći pad u posljednjih 15 godina otkako je grad pogođen epidemijom teškog akutnog respiratornog sindroma SARS-a.

Otkazuju se i drugi događaji poput godišnjeg ragbi turnira koji se trebao održati u travnju i Clockenflap, jedan od najvećih azijskih glazbenih festivala. Hong Kong je potonuo u recesiju u trećem kvartalu po prvi put u desetljeću.