OSCAR LAFONTAINE

Otac eura traži njegovo razdvajanje

06.05.2013 u 15:28

Bionic
Reading

Oscar Lafontaine, nekadašnji njemački ministar financija kojega se smatra i 'utemeljiteljem' eura poziva na razdvajanje europske valute kako bi se dopustio oporavak ekonomijama na jugu Europe. On je mišljenja da će sadašnji smjer kojim ide Europska unija dovesti do katastrofe, piše Telegraph.

'Ekonomska situacija se pogoršava iz mjeseca u mjesec, a nezaposlenost je dosegla razinu kada se demokratske strukture sve više stavljaju u pitanje', rekao je Lafontaine. Nijemci još nisu shvatili da će južna Europa, nastavio je, uključujući i Francusku, biti prisiljena zbog trenutne bijede prije ili poslije okrenuti se borbi protiv njemačke hegemonije.

Prema njegovom mišljenju za krizu je dobrim dijelom krivo njemačko smanjenje plaća kako bi se povećao izvoz. Lafontaine je sada šef njemačke Stranke ljevice, a upravo na službenim stranačkim web stranicama je napisao će se njemačka kancelarka Angela Merkel probuditi iz sna kada se države u nevolji ujedine kako bi tražile promjene u politici na 'njemački račun'

On podupire zajedničku valutu ne vjeruje da je euro održiv jer su nade da će stvaranje eura prisiliti na racionalno ekonomsko ponašanje na svim stranama su nestale. Za Lafontainea je prisiljavanje Španjolske, Portugala i Grčke da izvedu 'unutarnju devalvaciju' bila 'katastrofa'.

Britanski The Sun je Lafontainea nazvao 'najopasnijim čovjekom u Europi' kada je 1998. godine pozvao na ujedinjenje Europe i 'kraj nacionalnih država'. Euro je uveden 1. siječnja 1999. godine, a u optjecaj su novčanice puštene tri godine kasnije. Lafontaine je bio član Socijaldemokratske stranke Njemačke iz koje je istupio i osnovao Stranku ljevice.