STARE VEZE IZ IVANIĆ GRADA

Osumnjičena računovotkinja HDZ-a bila je Bošnjakovićeva bliska suradnica?

01.08.2011 u 09:45

Bionic
Reading

Branka Pavošević, bivša računovotkinja HDZ-a i jedna od USKOK-ovih osumnjičenica u aferi Fimi Medija, prema svjedočenju suradnika i bivših članova HDZ-a iz Ivanić Grada bila je prijateljica i suradnica ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića. Zajedno su jačali lokalni HDZ i stremili političkoj karijeri u Zagrebu, a prema nekim interpretacijama, upravo ju je on preporučio na mjesto šefice računovodstva HDZ-a. Svakako, riječ je o zanimljvim korelacijama koje bi trebalo rasvijetliti: je li aktualni ministar pravosuđa znao za neke postupke osumnjičene računovotkinje i je li njihovo poznanstvo povezano s mogućnošću da ona postane svjedok-pokajnik?

Još 2003. godine, u vrijeme dok je Dražen Bošnjaković bio tek član lokalne podružnice HDZ-a iz Ivanić Grada, njihovi sugrađani pamte da je blisko surađivao s Brankom Pavošević, članicom HDZ-a Kloštar Ivanića. Krajem 2003. godine Bošnjaković je postao zastupnik u Saboru i Županijskoj skupštini grada Zagreba, a Pavošević šefica računovodstva u središnjici HDZ-a. Zajedno su, dakle, i u isto vrijeme, vrlo brzo napredovali u stranačkoj hijerarhiji.

Kao dokaz da su bili bliski, spominje se trenutak kada je Bošnjaković 18. lipnja 2009. odlazio iz Županijske skupštine. Naime, na svoje je mjesto tada sam izabrao Branku Pavošević. 'Pavošević je uvijek bila Bošnjakovićev kandidat', kažu nam njihovi bliski suradnici iz vremena dok je HDZ vodio Ivo Sanader.

Priča počinje 2003. godine kada je HDZ sa Sanaderom osvojio vlast - tada je i Branka Pavošević počela naglo napredovati.

'Na jednom županijskom domjenku 2003. godine Dražen Bošnjaković, Damir Sesvećan i Ivo Sanader dogovarali su se s Pavošević oko zaposlenja u središnjici HDZ-a. Bilo je sasvim jasno da je dogovor da će postati šefica računovodstva pao i prije tog domjenka, ali tada su se njih četvero izolirali i otišli negdje u dva automobila, valjda da se u tajnosti dogovore oko detalja posla. Tri dana nakon toga zaposlila se u računovodstvu stranke', prepričava nam naš izvor, koji je prisustvovao domjenku.

'Sanader je Bošnjakoviću tada jako vjerovao, a Pavošević je bila podobna – odnosno, bila je stranački poslušnik. Kada je smještena na novo radno mjesto, govorilo nam se da se uvijek možemo obratiti njoj ako 'zaškripi'. Ona je bila ta koja rješava apsolutno sve! Sa Sanaderom ili bez njega', otkriva izvor objašnjavajući nam da se već tada moglo pretpostaviti da Pavošević u računovodstvu HDZ-a barata s velikim i sumnjivim svotama novca.

Premda nam je nekoliko osoba potvrdilo da su Bošnjaković i Pavošević bili bliski suradnici koji su djelovali kao da zajedno ispijaju kave, ministar Bošnjaković ima drugačiju verziju priče: 'Ništa posebno, Pavošević mi je samo poznanica. Ivanić Grad je malo mjesto, znate.' Bošnjaković je, za one koji ne znaju, aktualni ministar pravosuđa i šef gradske organizacije HDZ-a Ivanić Grada.

Branka Pavošević bila je bliska suradnica s Bošnjakovićem, preko kojeg je došla do posla u HDZ-u?
Na direktno pitanje je li preporučio Pavšević za posao računovotkinje u HDZ-u kaže da to nije istina: 'Tada nisam ni bio na poziciji da bih mogao davati preporuke nekome.' Na upit strahuje li da bi se nakon njezina uhićenja mogla baciti sumnja da je i on bio umješan u izvlačenje milijuna preko Fimi Medije, Bošnjaković samouvjereno nastupa i kaže da za to ne vidi razloga ni mogućnosti.

Pavošević je, podsjetimo, u subotu 23. srpnja puštena iz istražnog zatvora u Remetincu gdje je provela devet dana zbog sumnji da je umiješana u aferu Fimi Media. Prema pisanju Vjesnika, USKOK je sam nakon njezina ispitivanja zatražio da je se oslobodi. Pretpostavlja se da je priznala kazneno djelo te da će dobiti status svjedoka-pokajnika, no za to nema službene potvrde.

Naime, bivšoj HDZ-ovoj blagajnici pritvor je najprije bio određen na mjesec dana, a USKOK je protiv nje predložio najmanje 20 svjedoka. Dakle, postojala je mogućnost da bi mogla i cijelo ljeto provesti u Remetincu, ali je puštena već nakon devet dana.

Pretpostavlja se da je Pavošević odlučila priznati krivnju te da je u višesatnom iskazu u USKOK-u teretila i druge osobe. Zbog toga je USKOK, piše Vjesnik, zaključio da ona više ne može ni na koji način utjecati na svjedoke, pa je zatraženo njezino puštanje.

Odnos s Bošnjakovićem nesumnjivo je važan element za rasvjetljivanje stvarne pozicije Branke Pavošević. Dva su moguća smjera propitivanja: Je li njezin ivanićgradski kolega, koji je doživio procvat karijere otkad je u premijersku fotelju zasjela Jadranka Kosor, ponešto znao i o njezinom djelovanju u vrijeme dok je bila pouzdanica premijera Sanadera? Može li ministra Bošnjakovića zvati kao svjedoka?

S druge strane, nameće se pitanje je li mogućnost da je ona postala pokajnica koja će teretiti bivšeg predsjednika HDZ-a Sanadera povezana s činjenicom da je ona prijateljica aktualnog ministra pravosuđa? U svakom slučaju, odnos Pavošević-Bošnjaković ne može se zaobići u rasvjetljavanju stvarne pozicije i moći osumnjičene bivše računovotkinje HDZ-a.