KOPIRALA HRVATSKOG PREMIJERA

Ostavka Palin zbunila američke medije

04.07.2009 u 19:03

Bionic
Reading

Iznenadna ostavka guvernerke Aljaske Sarah Palin u subotu je izazvala pravu lavinu nagađanja i analiza u američkom tisku i elektronskim medijima o tome zašto napušta dužnost 18 mjeseci prije isteka prvog mandata i hoće li to uništiti ili ojačati njezine izglede da se uključi u utrku za predsjedničke izbore 2012. godine.

Dok se ocjene njezinog poteza razlikuju ovisno o tome je li uređivačka politika pojedinog medija liberalna ili konzervativna, svi se slažu da je ostavka Sarah Palin, potpredsjedničkog kandidata republikanaca 2008., zapanjila američki politički 'establishment'.

'Palin podnosi ostavku na guvernersku dužnost: budućnost neizvjesna' udarna je vijest na naslovnici subotnjeg The New York Times-a, uz ocjenu da je 'naprasna ostavka Palin... šokirala republikance diljem SAD-a i ostavila obje stranke u neizvjesnosti oko toga da li ona time napušta nacionalnu politiku ili polaže temelje za predsjedničku utrku'.

'Još jednom se enigma odigrava po njezinim pravilima', naslov je analize u The Washington Postu, uz isticanje kako je 'Palin u petak još jednom pokazala da je jedna od najnekonvencionalnijih američkih političara, i da slijedi nepredvidivi put u nesigurnu budućnost'.

Navodeći kako je 45-godišnja Palin 'zaokupila naciju s borbenim 'brandom' narodske politike', Post ističe da je uz najavu ostavke za kraj srpnja, dala malo naznaka o svojim ambicijama, ali je kazala da je odluku dijelom donijela kako bi zaštitila svoju obitelj, izloženu sve širim kritikama i povremenom izrugivanju, te kako bi izbjegla etičke istrage koje iscrpljuju njezine financije i opterećuju obnašanje dužnosti.

Kazala je da napušta dužnost u interesu Aljaske kako bi mogla djelotvornije zagovarati ono što je zanima, kao što je energetska neovisnost i nacionalna sigurnost.

'Palin: Stvarno povlačenje ili samo punjenje oružja?', pita se u subotnjem prilogu američki javni radio NPR.

Navodeći da je Palin stekla milijun obožavatelja svojim darom za izravnu, osobnu komunikaciju, NPR iznosi dva scenarija.

Jedan je, da se povuče kući u Wasillu i pokuša obnoviti život kakav je bio prije politike, te prestane biti stalna meta ruganja komičara u kasno večernjim programima TV mreža. Nacionalno društvo novinskih kolumnista, ovoga je tjedna Sarah Palin proglasilo 'nepokretnom metom' godine.

Drugi, puno vjerojatniji, scenarij je da sada može prestati brinuti o zamršenosti proračuna Aljaske i unutarnjim borbama u parlamentu u Juneau te se koncentrirati se na pripreme kampanje za 2012.