dosudio ustavni sud

Ostavinska rasprava trajala čak 47 godina; nasljednike čeka 160 tisuća kuna

22.07.2020 u 09:31

Bionic
Reading

Ustavni sud dosudio je 160.000 kuna naknade nasljednicima koji 47 godina čekaju kraj ostavinske rasprave, piše u srijedu Jutarnji list.

Općinski sud u Dubrovniku 47 godina je vodio ostavinsku raspravu o imovini koja je ostala iza Andrije Stipinovića koji je živio u tome gradu. Davne 1973., dakle dok je Hrvatska još bila u sastavu SFRJ, dubrovački Općinski sud pokrenuo je ostavinsku raspravu koja će biti okončana tek u veljači ove godine.

Ustavni sud je ovih dana objavio odluku kojom je živućim nasljednicima Andrije Stipinovića, kojih je devetoro, dodijelio ukupno 160.032 kune naknade zbog povrede ustavnog prava na suđenje u razumnom roku. Troje nasljednika dobilo je po 25.600 kuna, dvoje po 19.900 kuna troje po 13.666 kuna, a jedan 16.100 kuna.

Navedene naknade su među najvećima koje se u Hrvatskoj dodjeljuju za povredu ustavnog prava na suđenje u razumnom roku. Ustavni je sud u svojoj odluci konstatirao da taj maratonski ostavinski postupak nije bio činjenično složen te da nasljednici svojim ponašanjem nisu pridonijeli njegovu odugovlačenju.

Ostavinski postupak, naime, nije prekidan zbog parnica koje tijekom ostavinskih postupaka nasljednici nerijetko pokreću jedni protiv drugih sporeći se oko nasljedstva, dakle za njegovo blagovremeno okončanje nije bilo ozbiljnih prepreka, donosi Jutarnji list.