MINISTAR OREPIĆ

'Osobno sam zabranio prosvjed u Zagrebu jer je imao cilj omalovažiti Oluju'

06.08.2016 u 18:38

Bionic
Reading

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić rekao je u subotu da želi naglasiti da je operacija Oluja bila veličanstvena pobjeda za slobodu. 'Koristim ovu prigodu da kao aktivni sudionik i ministar čestitam svim braniteljima Dan pobjede i Dan branitelja, kao i svim građanima RH', izjavio je Orepić za televiziju N1

"Djelovanje policije tijekom obilježavanja obljetnice akcije Oluja bilo je s dva cilja - zaštita dostojanstva operacije Oluja, a drugi je zaštita javnog interesa i javnog reda i mira. Oba cilja su ostvarena. Pokušaje političkog prisvajanja i zamijećene egzibicionizme s gnušanjem odbacujem. Nekulturni su, primitivni i štete Hrvatskoj."

Sva postupanja su napravljena u skladu sa Zakonom, kaže ministar, i prvi put bi bilo dobro da pravosuđe dobro da konačan sud, ako ima bilo kakvih dvojbi o nečijem postupanju i javnom ponašanju u RH, poručio je Orepić.

Zakon to jasno ne pozicionira, kaže na pitanje je li uzvik kazneno djelo. "Odgovor trebaju dati povjesničari koji se jasno trebaju odrediti prema pozdravu, kao i pravosuđe. Hrvatska policija će, kao i do sada, postupati u skladu sa zakonom."

Kaže da ne zna detalje oko uručivanja kaznene prijave Marku Perkoviću Thompsonu.

"Ništa ne može baciti sjenu na veličanstvenu atmosferu i pobjedu. Na marginama tog događanja uvijek ćemo imati egzibicioniste, ali to ne može ukaljati ugled operaciji Oluji i narodu", kaže Orepić. Rekao je da niti jedno postupanje policije ne želi pojedinačno komentirati i da sve nejasne odgovore po ovom pitanju trebaju dati pravosuđe i znanstvenici, kako bi svi znali jasno postupati.

"Upravo zbog kontroverznih tumačenja, držim bitnim da se to jasno u zakonu pozicionira", kazao je na pitanje o uzviku Za dom spremni.

Kaže da nije točno da policija nekad reagira, a nekad ne. "Zato je bitno da se sve zakonom jasno pozicionira."

O prosvjedu u Zagrebu, dan prije obljetnice u Kninu, rekao je da ne zna detalje. "Taj prosvjed je policija zabranila, tj. osobno sam ga zabranio jer je imao za cilj omalovažavanje Oluje, a prikrivati se pod bilo kakvim udrugama ili uskraćivati drugima prava zbog onog što se želi sebi, nije primjereno", smatra Orepić, javlja N1