NADAHNUT STRIPOM

Osnivač Tesla Motorsa spašava Teslin muzej?!

15.05.2014 u 12:10

Bionic
Reading

Tvorac Oatmeala, karikaturist Matthew Inman, ovih je dana napravio poduži strip svojevrstan hvalospjev suvremenoj tehnologiji i svojem automobilu Tesla Model S

Njegov sjajan uradak (koji možete pogledati na ovom linku) vjerojatno je najbolji i najjasniji osvrt na Teslu S do danas.

Među brojnim karakteristikama koje hvali – brzina, ubrzanje, jednostavnost punjenja, nečujan rad motora, lako upravljanje, daleki domet s jednim punjenjem, svemirska oprema, stabilnost, sigurnost koja je ocijenjena sa 5,4 od mogućih 5 bodova, i sl. Inman nalazi mjesta da posebno napomene kako automobil pokreće motor na izmjeničnu struju veličine lubenice koji je Nikola Tesla smislio još 188-ih.

Zanimljivo je da je Inman ovu prigodu iskoristio da zamoli osnivača kompanije Tesla, Elona Muska, da mu pomogne u prikupljanju sredstava za financiranje gradnje muzeja posvećenog genijalnom hrvatsko-srpsko-američkom genijalnom znanstveniku čije ime nosi ugledni proizvođač električnih automobila.

Za tu svrhu preko najpoznatije stranice za prikupljanje donacija na svijetu Indiegogo do danas je skupljeno 1,370,461 dolara. No taj je novac utrošen na kupnju posjeda na kojem je Tesla izgradio svoj laboratorij. Za novi cilj, gradnju muzeja trebat će još dodatnih osam milijuna dolara.

Kampanju nazvanu 'Izgradimo već jednom Teslin muzej' (Let's Build a Goddamn Tesla Museum), kojoj je cilj bio prikupljanje sredstava za otkup Teslinog laboratorija pored New Yorka Inman je pokrenuo u kolovozu 2012. Brzina prikupljanja sredstava iznenadila je sve, uključujući i poznatog karikaturista. U samo devet dana na račun je pristiglo oko 1,1 milijun dolara, znatno više nego što je bilo potrebno.

U drugom dijelu svoga stripa Inman nagovara Muska da se uključi u novu fazu projekta i objašnjava zašto. Prije svega jasno je da se Musk, iako nije potomak Tesline obitelji, odlično marketinški okoristio imenom genijalca kojeg Inman ističe kao svojeg osobnog uzora. Karikaturist ističe da u tome ne vidi ništa sporno, hvali slavnog poduzetnika i jegove fascinantne projekte, no istovremeno ga podsjeća da je tijekom prvog dijela kampanje, kada je dao prilog, najavio da će pomoći i u budućnosti. Muskov trenutni udio od 32% u Tesla Motorsu procjenjuje se na oko 18 milijardi dolara.

Čini se da je ovakav duhoviti pristup urodio plodom – Musk je jutros na Tweeteru najavio: 'I would be happy to help'.