POTEGNULI STUDENTI

Prosvjednici satima blokirali promet u Beogradu zbog izborne krađe

25.12.2023 u 19:31

Bionic
Reading

Večeras se održava još jedan prosvjed 'Srbija protiv nasilja' ispred sjedišta Republičke izborne komisije (RIK), sa zahtjevom da se ponište izbori i raspišu novi. Liderima oporbe i njihovim pristašama priključili su se i studenti koji danas prosvjeduju satima na dvije lokacije u Beogradu.

Srpski Blic javlja da je danas odaziv manji nego jučer i sve protječe bez incidenata. Okupljenima se obratio kandidat za gradonačelnika Beograda liste Srbija protiv nasilja Vladimir Obradović. Stigao je i Dragan Đilas.

Prosvjednici su blokirali promet ispred zgrade Vlade na raskršću Kneza Miloša i Nemanjine ulice, a na prosvjedu ispred Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave u Birčaninovoj ulici tražili su odgovore od tog ministarstva u vezi sa biračkim popisima nakon što su međunarodni promatrači rekli da su nedavni izbori u Srbiji bili nepošteni - vladajući SNS stekao je nepravednu prednost kroz medijsku pristranost, neprimjeren utjecaj predsjednika Aleksandra Vučića i nepravilnosti pri glasanju poput kupnje glasova.

'Ako prijeđemo preko otvorene krađe izbora, za koju zna i svjesna je cijela Europa i šire, onda je ova država u apsolutnom kolapsu', rekla je Jelena Novelić, prosvjednica iz Beograda.

Gomila prosvjednika preselila se ispred Ministarstva vanjskih poslova - šest sati blokirali su promet na još dvije lokacije u Beogradu. 'Rješenje su bolje institucije i jače institucije i još više od ovoga moramo probuditi svijest naroda još više od ovoga da bi se to dogodilo', rekla je Danijela, prosvjednica.

Od nedjelje, 17. prosinca, prosvjednici se svakodnevno okupljaju na ulicama glavnoga grada Srbije. Oporba se nadala uskratiti vladajućoj stranci većinu i osvojiti kontrolu nad Beogradom. Sada sedam oporbenih čelnika štrajka glađu.

'Što su ovi ljudi ovdje? Zbog čega se bune? Nakon što su nam desetljeće otimali rijeke, šume, oranice, mirovine, živote i izbore, sada nas pitaju zašto smo bijesni. Sada, nema povratka. Iza nas je zid, a ispred nas kordoni policije', rekao je Aleksandar Jovanović Ćuta, oporbeni čelnik.

  • +18
Studentski prosvjedi u Beogradu Izvor: Cropix / Autor: CROPIX

Sinoć su prosvjedi prvi put bili nasilni. Tisuće su se okupile, u jednom su trenutku razbili prozore na glavnom ulazu u zgradu Skupštine Beograda, pokušali ući u nju. Jake snage interventne policije i žandarmerije prvo su ih pokušale zaustaviti biber sprejem, prema njima je poletjelo kamenje, pa su se nastavili braniti suzavcem, nastojeći rastjerati bijesnu gomilu. Osam policajaca je ozlijeđeno, 38 prosvjednika privedeno, podsjeća HRT.

'Uhićeni se sumnjiče za pokušaj nasilne promjene ustavnog poretka i za nasilničko ponašanje na javnom skupu prema Kaznenom zakonu Republike Srbije. Istaknuo bih da radimo na daljnjem prikupljanju dokaza, a tijekom dana će broj uhićenih biti i veći', rekao je Ivica Ivković, načelnik Uprave policije Republike Srbije.

  • +18
Prosvjed u Beogradu Izvor: Profimedia / Autor: Alexander Dzyuba / TASS / Profimedia

Oporbene stranke optužuju policiju za prekomjernu upotrebu sile.

'Bio sam ja, na terasi Predsjedništva, svog radnog mjesta. Nisam ih se uplašio nimalo, nisam pobjegao ni u jednu stranu zemlju, nisam se sakrio ni u jedan bunker i nikad se neću kriti od nasilnika, uvijek ću biti uz svoj narod... Živjela Srbija!', poručio je predsjednik Aleksandar Vučić.

Srbija koja želi u Europsku uniju, odoljela je pritisku zapadnih zemalja i nije uvela sankcije Rusiji. Kao odani saveznik, Kremlj se sada ne želi miješati, ali,siguran je kako se Zapad miješa. - Postoje procesi i pokušaji trećih sila, posebno iz inozemstva, da izazovu nemire u Beogradu. To je ono što vidimo. Ne sumnjamo da će vodstvo Republike Srbije osigurati vladavinu prava u zemlji, rekao je Dmitrij Peskov, glasnogovornik Kremlja. Premijerka na odlasku Ana Brnabić zahvalila je ruskoj tajnoj službi na informacijama o planiranim aktivnostima oporbe, procijenivši kako njezina izjava 'neće biti popularna na Zapadu'.