najprestižnije priznanje

Oskar znanja dobilo gotovo 400 učenika osnovnih i srednjih škola

13.06.2023 u 15:46

Bionic
Reading

Oskar znanja, najveće i najprestižnije priznanje učenicima u Hrvatskoj za njihove uspjehe na državnim i međunarodnim natjecanjima, u utorak je dodijeljen 19. put za redom, a ove godine dobilo ga je gotovo 400 učenika osnovnih i srednjih škola.

Učenici su Oskara znanja dobili za osvojena prva mjesta na državnim natjecanjima u znanju, glazbi i plesu te osvojene medalje na međunarodnim natjecanjima. Zahvalnicom za predan i vrijedan rad s učenicima nagrađeni su i njihovi mentori.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs čestitao je svim dobitnicima na značajnim i vrijednim rezultatima, kao i njihovim mentorima, roditeljima te ravnateljima škola.

Poručio je dobitnicima da znanje iskoriste na najbolji način za svoj osobni dobitak, kao i dobitak njihovih obitelji i društva u cjelini.

"Ovo je put kojim trebaju težiti svi naši učenici u Hrvatskoj. Znanje je nešto što vam nitko ne može oduzeti i jedino što nosite sa sobom. Kad ste izvrsni i završite sve škole onda vas nitko ne veže za jedno mjesto i možete odlaziti gdjegod želite", istaknuo je ministar Fuchs.

Ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Dubravka Brezak Stamać rekla je da je Oskar znanja najglamuroznija nagrada za učenike, djecu i "one koji će stasati i za 10 do 15 godine nositi važne i odlučujuće uloge u hrvatskom društvu".

Istaknula je da iza ovoga Oskara stoje mentori učenika, škola koja stimulira te cijeli sustav te je ta nagrada slika svega što se radilo u jednoj školskoj godini.

"Budite ustrajni u onome što radite i uspjeh će sigurno biti zagarantiran", poručila je dobitnicima ravnateljica AZOO-a.

U ime Hrvatske zajednice županija župan Ličko-senjski Ernest Petry kazao je dobitnicima da su budućnost u koju i dalje treba ulagati.

U šk. godini 2022./2023. organizirano 29 natjecanja učenika osnovnih i srednjih škola i 9 smotri

Agencija za odgoj i obrazovanje u suradnji sa strukovnim društvima u školskoj godini 2022./2023. organizirala je 29 natjecanja učenika osnovnih i srednjih škola i 9 smotri kao što su LiDraNo, Škola stvaralaštva Novigradsko proljeće, Smotra dječjih klapa i Smotra iz građanskog odgoja i obrazovanje te Smotra biosigurnosti-biozaštite.

Učenici su se natjecali iz svih školskih predmeta i predmetnih područja: jezično-umjetničkog područja, prirodoslovno-matematičkog, humanističkog, umjetničkog, tehničkog, zdravstvenog te ekološkog.

Na natjecanju iz hrvatskoga jezika, primjerice, učenike se potiče na proučavanje hrvatskoga jezika, usavršavanje jezične komunikacije i pismenosti te na samostalno proučavanje jezikoslovne literature.

Na natjecanjima iz prirodoslovnih predmeta, kao što su natjecanje iz biologije, kemije, geografije i astronomije, učenici se potiču na usvajanje novih znanja i samostalni istraživački rad.

Sudjelovalo je gotovo 100.000 učenika, a pobjednici održanih natjecanja, najbolji učenici u svojoj generaciji dobili su Oskara znanja.

Oskar znanja dobili su i hrvatski učenici koji su postigli vrhunske rezultate na međunarodnim natjecanjima iz informatike, matematike, robotike, matematike, biologije, geografije, astronomije, debate.

Ove godine skulpturu Oskar znanja kreirali su i izradili djeca, mladi i djelatnici Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec.