mreža organizacije civilnog društva i volontera

Osječko Vijeće za razvoj socijalnih usluga proširuje aktivnosti

26.11.2018 u 15:22

Bionic
Reading

Osječko Vijeće za razvoj inovativnih socijalnih usluga u novom će sazivu nastojati proširiti aktivnosti na druge gradove i korisnike u području osječke urbane aglomeracije, te se pripremati za projekte u sklopu EU mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja, rečeno je u ponedjeljak na prvoj sjednici novog saziva Vijeća

Osječka dogradonačelnica Žana Gamoš podsjetila je kako je Vijeće osnovano 2014. godine, u okviru EU projekta IPA 2007 , a sve aktivnosti bile su usmjerene na stvaranje mreže organizacija civilnog društva i volontera koji pružaju socijalne usluge.

'Budući da nakon četiri godine imamo nove okolnosti i nove potrebe za definiranjem novih korisnika socijalnih usluga, osnovan je novi saziv Vijeća koje ima 11 članova', kazala je Gamoš.

Kao jednu od novih potreba navela je širenje aktivnosti Vijeća na druge gradove i korisnike u području osječke urbane aglomeracije, koja obuhvaća 19 gradova i općina u Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji, te priprema za projekte koji su na raspolaganju u sklopu EU mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja.

Vijeće utvrđuje dostupnost socijalnih usluga građanima te njihovo unaprjeđivanje. Jedna od važnih zadaća je međusektorsko povezivanje u pružanju socijalnih usluga, jer samo umrežavanjem svih dionika možemo osigurati kvalitetnu uslugu, istaknula je predsjednica Vijeća Suzana Vargović.

Pročelnik gradskog Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo Romano Kristić kazao je kako se, uz ostalo, radi o savjetodavnim i izvaninstitucionalnim uslugama, poput različitih vrsta psihološke podrške, obiteljskih savjetovališta, organizacije izvanškolskih aktivnosti za mlade ili djecu bez roditelja te drugim uslugama koje se već sada provode.

Smatra kako postoji veliki prostor za razvoj novih usluga koji će generirati kvalitetu života, ali će i razvoj socijalnih usluga generirati nova zapošljavanja, jer je civilni sektor jedan od kvalitetnijih poslodavaca.

U Vijeću se, uz predstavnike grada Osijeka i udruga civilnog društva, nalaze i predstavnici Crvenog križa, Caritasa, Centra za socijalnu skrb i Zavoda za zapošljavanje.