BIVŠI HDZ-OV DONATOR

Osječki tajkun Pipunić sve darežljiviji prema HNS-u

06.03.2014 u 09:41

Bionic
Reading

Prije nego što je Kukuriku koalicija došla na vlast, osječki poduzetnik Marko Pipunić bio je među najvećim donatorima HDZ-a. Lani je presvukao dres prometnuvši se među najveće donatore HNS-a, stranke koja je u 2013. prikupila najviše donacija. Darivanje vladajuće stranke dogodilo se u godini u kojoj je Pipunić privatizirao čepinsku uljaru i profitirao na povećanju državnih kvota za šećer

U prvoj polovici 2013., HNS je od triju Pipunićevih tvrtaka primio 150.000 kuna (PPK Valpovo, Novi agrar i Farma muznih krava Orlovnjak), da bi im do kraja godine još 150.000 kuna uplatili Nucleus i 100.000 kuna Tvornica šećera Osijek, otkriva finalno izvješće stranke o donacijama. S obzirom na to da je preko pet tvrtaka povezanih s osječkim Žitom HNS-u uplaćeno čak 400.000 kuna, Marka Pipunića može se smatrati najdarežljivijim poduzetnikom na političkoj sceni. Slavonskog poduzetnika časopis Forbes uvrstio je prije par godina među deset najbogatijih Hrvata. Iako nije član nijedne stranke, godinama je izdašno financirao HDZ.

Zanimljivo je da se darivanje jedne od vladajućih stranaka dogodilo u godini u kojoj se Vlada pohvalila da je ugovorila dobar posao s Pipunićem. Preuzimanjem čepinske uljare njegovo Žito obuhvatilo je gotovo cijeli bivši poljoprivredni kombinat Osijek. Od dviju ponuda, Vlada je procijenila valjanom samo njegovu, uljaru je dobio za jednu kunu, no obavezao se na daljnje ulaganje i zadržavanje radnika, a posao je dogovoren u Ministarstvu gospodarstva na čijem je čelu HNS-ovac Ivan Vrdoljak.

Osim što je privukla Vladine partnere u privatizaciji i bivše HDZ-ove financijere, stranku Vesne Pusić sada donira i tvrtka Proning u vlasništvu HDZ-ova vijećnika Miroslava Bunića. Vlasnik Zagorje-Tehnobetona i  osumnjičenik u dvjema korupcijskim aferama, onoj poznatoj pod imenom 'Remorker' i onoj s bivšim gradonačelnikom Varaždina Ivanom Čehokom, darovao je stranci 200.000 kuna.

Iako druge stranke nisu uspjele sakupiti oko sebe ovako darežljive poduzetnike koji su voljni davati iznose veće od 100.000 kuna, kroz više manjih iznosa približili su se 'najomiljenijem' HNS-u. Stranka Vesne Pusić lani je prikupila najviše donacija, 2,7 milijuna kuna; slijedi HDZ sa 2,4 milijuna kuna, a SDP je treći s iznosom od 1,8 milijuna kuna.

Danko Končar koji je među najjačim donatorima SDP-a, lani je stranci Zorana Milanovića uplatio 'samo' 75.000 kuna, a među HDZ-ovim su adutima šećerane Viro i Sladorana iz Županje, iz koje dolazi novi predsjednik HGK-s Luka Burilović, koji su stranci Tomislava Karamarka darovale svaka po 50.000 kuna. Stranački obojene slavonske šećerane, jedna Pipunićeva koja donira HNS-u i druge dvije Marinka Zadre koji daruje HDZ-u, posebno su zanimljiv fenomen i zbog odluke ministra poljoprivrede da prvima poveća, a drugima smanji kvote za šećer.