POVJERENIK ZA NESTALE

Osječki gradonačelnik od Grabar Kitarović dobio novi zadatak, ispričao nam je kako ga planira obaviti

28.02.2018 u 18:46

Bionic
Reading

Osječki gradonačelnik Ivan Vrkić ponovno će zasjesti na pregovaračko mjesto. Nakon susreta predsjednice Kolinde Grabar Kitarović sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem imenovala ga je svojim povjerenikom za nestale u Domovinskom ratu. Što mu donosi nova dužnost i kako će je uskladiti s onom prvog čovjeka grada na Dravi, Ivan Vrkić otkrio je tportalu

'Prihvatio sam se ovoga posla zbog toga što sam stekao veliko iskustvo u vrijeme mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja radeći na sličnim poslovima. Mislim da će to iskustvo, posebice u pregovorima, biti jako važno za sam proces', odgovara tportalu Ivan Vrkić zašto se uhvatio u koštac s novim obvezama i dužnostima.

Posla se prihvatio, dodaje, jer vrijeme sve više prolazi, pa je sve manje mogućnosti za pronalazak nestalih. Svojim angažmanom, kaže, pokušat će pomoći da svi, Ured predsjednice, hrvatska Vlada i sve udruge koje su životno zainteresirane za pronalazak nestalih, skrate proces pronalaska, ubrzaju pregovore i što prije dođu do pravih informacija.

'I dalje sam gradonačelnik Osijeka. To mi je posao, a ovo će biti moja misija. Operativno će i dalje to raditi Ured pri Ministarstvu branitelja, koji vodi Stjepan Sučić. Što se mene tiče, bit ću spona između predsjednice te Aleksandra Vučića i njegove ekipe, sudjelovati u pregovorima, stvarati i raditi tu sponu između dvije države', objašnjava Vrkić.

Novu dužnost obnašat će volonterski, a u slobodno vrijeme će organizirati posao. Vijest je podijelio i na svojoj stranici na Facebooku.

'Apsolutno mi je radna obveza Osijek i biti gradonačelnik, ali u slobodno vrijeme i, ako to bude potrebno, na godišnjem ili na neki drugi način odradit ću posao, no zbog toga neće trpjeti postojeći jer ću dobrom organizacijom smoći snage kvalitetno raditi jedno i drugo', kaže čelnik Osijeka.

  • +19
Sva lica Ivana Vrkića Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Dužnost mu je iznenada povjerena, ali se za nju već počeo pripremati. 

'Snimit ću prvo situaciju. Ovih se dana nalazim s onima koji znaju puno više o tome, a to su Vladin Ured i s druge strane udruge nestalih. Moram proučiti sve informacije, izvještaje i tek tada ću moći biti jasniji, sigurniji i kompetentniji da odgovorim na pitanja o masovnim grobnicama, nestalima i radu na terenu. Već sam u kontaktu sa svima, i na našoj i srbijanskoj strani, jer imam neke linije još iz vremena reintegracije. Aktiviram ljude i institucije te pravim pristup i model onako kako sam nekada radio', rekao je tportalu Ivan Vrkić, dodavši da bi vrlo brzo trebao i ići u Srbiju.