dvosatni sukob

Osamnaest migranata poginulo u pokušaju prelaska iz Maroka u španjolsku enklavu

25.06.2022 u 08:47

Bionic
Reading

Marokanske vlasti priopćile su da je 18 migranata poginulo u pokušaju prelaska u španjolsku sjevernoafričku enklavu Melillu u petak, tijekom dvosatnoga sukoba između migranata i pograničnih policajaca u kojemu je bilo i ozlijeđenih

Oko dvije tisuće migranata nahrupile su na visoku ogradu koja okružuje enklavu, što je izazvalo njihov sukob sa snagama sigurnosti. Pritom je više od 100 migranata uspjelo prijeći iz Maroka u Melillu, priopćile su marokanske i španjolske vlasti.

Marokansko ministarstvo unutarnjih poslova najprije je priopćilo da je u sukobu na granici poginulo pet migranata, od kojih su neki pali s ograde koja okružuje Melillu, te da je 76 migranata ozlijeđeno. Nakon toga priopćilo je da je poginulo još 13 osoba.

U priopćenju se dodaje da je ozlijeđeno oko 140 pripadnika marokanskih sigurnosnih snaga, od kojih pet teško te da među njima nema poginulih.

Tijekom proteklih deset godina španjolske enklave Melilla i Ceuta, koje se nalaze na afričkoj sjevernoj obali, postale su magnet za migrante uglavnom iz supsaharskih područja koji pokušavaju ući u Europu.

Pokušaj migranata da prijeđu u Melillu počeo je u petak ujutro u 6.40, u čemu su ih pokušale spriječiti marokanske sigurnosne snage. Većina se bila prisiljena vratiti, ali 130 muškaraca uspjelo je ući u enklavu te su u obradi u prihvatnom centru za imigrante, priopćilo je predstavništvo Madrida.

Snimke na društvenim mrežama prikazuju velike skupine mladih Afrikanaca kako hodaju cestom uz granicu i slave ulazak u Melillu te kako vlasti na njih ispaljuju suzavac.

Španjolske su vlasti priopćile da je u upadu preko granice ozlijeđeno 57 migranata i 49 pripadnika španjolske policije.

Pokušaj prelaska u Melillu prvi je veći nakon što je Španjolska prihvatila stajalište prema Zapadnoj Sahari koje je bliskije Rabatovu. U tjednima uoči te promjene stajališta, broj migranata koji su ulazili u dvije enklave više se nego utrostručio u odnosu na isto razdoblje 2021. godine.