UPRAVNI SUD ODLUČIO

Ortodonti se nisu udruživali u kartel, AZTN je pogriješio

20.04.2015 u 11:19

Bionic
Reading

Visoki upravni sud u cijelosti je poništio prošlogodišnje rješenje Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja kojim se optužuje Hrvatsko društvo ortodonata za sklapanje zabranjenog sporazuma s ciljem udruživanja u kartel

AZTN je rješenjem izrekao kaznu Društvu u iznosu od 150.000 kuna, napominju u Hrvatskom društvu ortodonata.

'Sud je utvrdio kako se dokument koji spominje minimalne cijene, a koji je bio osnova AZTN-u za pokretanje postupka i donošenje rješenja protiv HDO-a, nikako ne može nazivati zabranjenim sporazumom jer nikad nije primijenjen u praksi i nema obvezujući karakter. Riječ je bilo samo o prijedlogu koji je upućen Hrvatskoj komori dentalne medicine, instituciji koja jedina može propisivati cijenu dentalnih usluga', rekao je odvjetnik Timon Sakoman koji je vodio proces protiv AZTN.


Komentirajući presudu Visokog upravnog suda, Tomislav Lauc, predsjednik HDO-a, naglasio je kako je zadovoljan što je pravda na kraju pobijedila te upozorio kako je nastala nepopravljiva šteta Hrvatskom društvu ortodonata, ali i struci općenito.

'Iznimno nam je drago je pravda na kraju pobijedila. Naše društvo nije imalo namjeru, niti može narušavati tržišno natjecanje. Nomenklatura stomatoloških usluga postoji već pri Komori koja odlučuje o najnižoj cijeni usluge, a o njezinim izmjenama raspravlja se već pune četiri godine. Moram naglasiti da, unatoč pobjedi, ostaje gorak okus u ustima jer je napravljena nepopravljiva šteta ugledu cjelokupne struke', istaknuo je Lauc.